A-
A+

M vill strypa bidrag till fel fickor

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och skattepolitiska talesperson Niklas Wykman håller pressträff för att presentera nya förslag mot välfärdsbrottsligheten.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och skattepolitiska talesperson Niklas Wykman håller pressträff för att presentera nya förslag mot välfärdsbrottsligheten.
PolitikTT

Moderaterna föreslår ett åtgärdspaket för att försöka strypa finansieringen av den organiserade brottsligheten.

Till exempel föreslås skarpare verktyg för Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

Annons

Annons

Inför partistämman i höst har Moderaterna tagit fram en rad förslag för att komma åt välfärdsbrott.

Det här är ett åtgärdspaket som går att genomföra här och nu, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson i M.
Det är viktiga åtgärder för att stoppa stölderna från välfärden. Vi vet att det handlar om miljardtals kronor varje år som borde ha gått till välfärdssystemen, men i stället används för kriminella syften och förstärker den organiserade brottsligheten.

Skarpare verktyg

Många av förslagen handlar om att myndigheter ska få större befogenheter och tydligare arbeta för att bekämpa brottslighet. Till exempel föreslås att Tullverket ska få genomföra kontroller för att stoppa stöldgods som är på väg ut ur landet och att verket ska få utreda och bistå åklagare vid penningtvättsbrott.

Andra förslag är att bara den som säkert bor på en adress ska kunna få bidrag och förmåner som följer med folkbokföringen, att ett standardiserat arbetsgivarintyg införs för att stoppa fiktiva anställningar och att Kronofogdemyndigheten ska kunna arbeta uppsökande.

Nyligen presenterade Kristdemokraterna olika förslag mot välfärdsbrottslighet. Ett av dem var att inrätta en ny, central myndighet för utbetalningar. En sådan myndighet har även utretts och frågan bereds nu på finansdepartementet.

Annons

Annons

Fel fickor

Moderaterna är i grunden positiva till idén, men den platsar inte bland här-och-nu-förslagen.

Det kommer att ta tid, från det att förslaget är utrett tills det är genomfört. Det kommer att rinna många miljarder mer i fel fickor under den tiden, säger Svantesson.

Regeringen har just tillsatt en utredning för att ta fram förslag som kan stoppa organiserad välfärdsbrottslighet.

Ytterligare utredningar är självklart välkomna för att bekämpa brottslighet, men här har vi nu ett antal förslag som regeringen inte har tagit tag i, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson i M.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!