Macron drar en lans för självständigt Irak

Frankriikes president Emmanuel Macron i Beirut.
Frankriikes president Emmanuel Macron i Beirut.
Irak/FrankrikeTT-AFP

Frankrikes president Emmanuel Macron gör i dag sitt första officiella besök i Irak, och understryker samtidigt vikten av landets autonomi mot bakgrund av spänningarna mellan USA och Iran, och i regionen.

Annons

Annons

Striden för Iraks självständighet är absolut nödvändig, sade Macron i förra veckan, innan han gav sig av till det krisdrabbade Beirut, varifrån han reste vidare till Bagdad.

Den franske presidentens resplaner har hållits hemliga av säkerhetsskäl, men i tisdags kväll meddelade Macron att han var på väg till Bagdad för att sjösätta ett initiativ i samarbete med FN för att "stödja en självständighetsprocess".

Irakier, som med Macrons ord "har lidit så mycket", förtjänar bättre än att hunsas av regionala stormakter eller falla offer för religiös extremism, sade han.

Sedan diktatorn Saddam Hussein störtades i en USA-ledd invasion 2003 har Irak härjats av sekterism och religiösa konflikter, som fick sin kulmen 2014, då Islamiska staten (IS) tog kontroll över stora delar av landet innan de trycktes tillbaka med stöd av en internationell militärallians. Irak har också hamnat i skottlinjen mellan ärkefienderna USA och Iran, som båda är allierade till Bagdad.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons