A-
A+

Macron möjligt mål för spionprogrammet Pegasus

Frankrikes president Emmanuel Macrons telefon kan ha varit avlyssnad av det israeliska övervakningsprogrammet Pegasus. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macrons telefon kan ha varit avlyssnad av det israeliska övervakningsprogrammet Pegasus. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP-Reuters

Den franske presidenten Emmanuel Macron telefon kan ha avlyssnats på uppdrag av Marocko – med hjälp av det israeliska övervakningsprogrammet Pegasus.

Annons

Annons

Uppgiften kommer från den franska tidningen Le Monde som också rapporterar att den tidigare franske premiärministern Edouard Philippe plus ytterligare 14 ministrar kan ha övervakats via Pegasus.

Även Washington Post rapporterar om omfattande spionverksamhet med hjälp av Pegasus. Enligt tidningen kan tre presidenter – varav Macron är en – tio premiärministrar och en kung ha utsatts för övervakning av det kritiserade israeliska programmet.

De två andra presidenterna är enligt Washington Post Iraks Barham Salih och Sydafrikas Cyril Rampahosa. Premiärministrarna är både nu sittande som exempelvis Egyptens Mostafa Madbouly, och personer som tidigare haft ämbetet. Kungen på listan är Marockos kung Mohammed VI.

Åklagare utreder

Det franska presidentkansliet meddelar att om avslöjandena om att Macrons telefon avlyssnats stämmer ser man mycket allvarligt på uppgifterna.

Tidigare under tisdagen stod det klart att åklagare i Paris beslutat att öppna en utredning kring anklagelserna om att marockansk säkerhetstjänst använt Pegasus för att spionera på flera franska journalister.

Bland dem som ska ha drabbats finns en rad franska medier, däribland Le Monde, den grävande nyhetssajten Mediapart, nyhetsbyrån AFP och tidningen Le Canard Enchaîné.

Annons

Annons

Marocko nekar

Det var i helgen som flera internationella medier avslöjade att nära 50 000 telefonnummer till bland andra aktivister, journalister och politiker runt om i världen kan ha övervakats med hjälp av Pegasus, som är utvecklat av det israeliska teknikföretaget NSO. Medierna hade sin tur fått uppgifterna av Amnesty International och den ideella organisationen Forbidden Stories.

Marocko nekar till att ha använt Pegasusprogrammet för att spionera på franska politiker och journalister.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!