A-
A+

Macrons parti byter namn – och växer

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
FrankrikeTT

Emmanuel Macrons parti byter namn till Renässans. Det växer samtidigt då två mindre partier numera ingår.

Annons

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macrons parti byter officiellt namn från "La République en marche" (Republiken på väg – LREM) till "Renaissance" (Renässans/Pånyttfödelse – RE), rapporterar lokala medier.

Namnet lanserades redan i maj inför parlamentsvalet då man skapade en valallians med liberala Mo Dem och högermittenpartiet Horizons. RE fortsätter sitt samarbete med allianspartierna och växer dessutom då två andra, mindre partier tas upp partiet.

Förändringarna röstades fram under partiets kongress i Louvren i Paris på lördagen.

Vi är inne i en omvälvande period. En brytpunkt som presidenten sagt, sade premiärminister Elisabeth Borne på kongressen enligt Le Monde.
Vi är fast beslutna att ta oss igenom dessa stora omvälvningar, ibland till och med att använda dem som bränsle under en period då vissa förändringar inte längre är ett alternativ.

Macron själv är inte ledare för det nya partiet, han kallas för hederspresident. Den nya partiledaren heter i stället Stéphane Séjourné, Europaparlamentariker och nära medarbetare till Macron.

Franska medier beskriver förändringen som ett sätt för partiet att stärka sin makt och samtidigt förbereda sig på en framtid utan Macron.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.