A-
A+

Macrons prestigereform kan skrotas

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne, till vänster bakom president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne, till vänster bakom president Emmanuel Macron. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP

Frankrikes president Emmanuel Macron har framhärdat med en höjning av pensionsåldern, trots kritik från många håll. Nu gör premiärminister Élisabeth Borne gällande att reformen inte på något vis är ett måste.

Annons

Annons

I en utfrågning av France Info säger Borne ungefär att höjningen inte är en helig ko för regeringen och att hon vill vara "väldigt tydlig" med det. Enligt henne finns det "andra lösningar" för att uppnå regeringens mål – en balans i pensionssystemet till år 2030.

Frankrikes starka fackförbund har satt hårt mot hårt och vägrat gå med på en höjning av den allmänna pensionsåldern från 62 till 65. Under hösten har det skett flera strejker i landet.

Regeringen har motiverat höjningen med att den är nödvändig om det inte ska ske skattehöjningar när Frankrike har ett växande underskott och en historiskt hög statsskuld. Först sades det att reformen skulle införas i mitten av december, men regeringen har sedan i somras inte längre majoritet i nationalförsamlingen och har gått in i förhandlingar med facken.

Ett förslag till ett lagstiftningspaket kommer att tillkännages den 10 januari, enligt Élisabeth Borne.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.