A-
A+

Majoritet för nytt danskt asylsystem

Den danske invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S). Arkivbild.
Den danske invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S). Arkivbild.
DanmarkTT

Ett mer humant asylsystem och färre flyktingar som får tillgång till Danmarks välfärdssystem. Det är S-regeringens huvudargument till att flytta asylprocessen till ett land utanför Europa.

Sedan borgerliga Venstre meddelat att partiet stöttar förslaget finns majoritet för det i folketinget.

Annons

Annons

S-regeringens lagförslag om att flytta Danmarks asylprocess till ett land utanför Europa togs upp till en kort andrabehandling i det danska parlamentet under tisdagen. På torsdag väntas omröstning om förslaget, som bland annat har fått kritik för att sakna detaljer.

Något som Mads Fuglede, Venstres talesperson för invandrings- och integrationsfrågor, belyste när han som ende talare kommenterade förslaget på tisdagen.

Lagen reglerar något som ännu inte finns. Problemet är att vi inte vet vad folketinget ger sitt samtycke till, sade Mads Fuglede.

Men på tisdagskvällen sade Fuglede till Jyllands-Posten att Venstre ställer sig bakom lagen.

Inte ge en blankocheck

Venstre har inte varit emot en förändring av asylsystemet, men ville först ha svar från invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om exempelvis vilket land som är aktuellt för att hysa ett mottagningscenter.

Vårt problem är att vi har inte önskat ge ministern en blankocheck att ingå ett avtal med ett tredje land utan att vi vet vilket land det är tal om eller vad det här avtalet innebär, sade Mads Fuglede.

Tesfaye har tidigare sagt att man först vill skapa ett juridisk utrymme för ett nytt asylsystem innan detaljer kan presenteras. Nu har han lovat att folketinget ska få säga sitt när ett avtal väl ska ingås med ett annat land, skriver Jyllands-Posten.

Enligt Socialdemokratiet ska dess nya modell laga ett asylsystem som är trasigt.

Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark, att färre flyktingar och migranter drunknar i Medelhavet och att färre människor utsätts för övergrepp på migrationsrutterna, sade invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) när lagförslaget debatterades i folketinget för första gången i början av maj.

Annons

Annons

Samtal med afrikanska länder

Han sade även att det nya asylsystemet skulle bryta både flyktingars och andra migranters incitament till att ta sig till "välfärdssamhällen" i Europa.

Det finns ju en orsak till att de inte stannar i Rumänien och söker asyl, utan att de fortsätter mot Tyskland, Danmark, Österrike, Nederländerna, Sverige, Norge och andra länder med mer välutbyggda välfärdssystem, sade Mattias Tesfaye.

Någon asylansökan ska dock inte gå att göra direkt vid asylcentret – tredjelandsmedborgare och statslösa måste även fortsättningsvis ta sig hela vägen upp till den danska gränsen. När en asylansökan lämnats in ska flyktingarna flygas ner till värdlandet.

Enligt Jyllands-Posten har regeringen fört diskussioner med Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda som tänkbara värdländer för det danska mottagningscentret.

Inte integreras i Danmark

Enligt förslaget ska flyktingar som beviljas asyl inte heller få komma till Danmark utan ska integreras i landet där mottagningscentret ligger eller flyttas över till FN:s flyktingläger.

Därmed kommer en asylansökan som beviljas som utgångspunkt inte längre leda till ett uppehållstillstånd i Danmark och därmed inte heller en åtkomstbiljett till vårt välfärdssamhället, sade Mattias Tesfaye i folketinget.

I praktiken innebär det att Danmark i det närmaste kommer att ta emot noll flyktingar som spontant sökt asyl i landet. I stället har S-regeringen öppnat för att ta emot kvotflyktingar från FN, något som Danmark inte har gjort på flera år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!