A-
A+

Majorov lämnar Luleå – kritiserar kommunen

Nikolaj Majorov under den avslutande galan i samband med konståknings-VM i Globen i mars.
Nikolaj Majorov under den avslutande galan i samband med konståknings-VM i Globen i mars.
KonståkningTT

Konståkaren Nikolaj Majorov lämnar hemstaden Luleå och flyttar till Norrköping i sommar.

20-åringen har ledsnat på den norrbottniska kommunen, som han anser har prioriterat ned konståkningen länge.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Vi har haft problem i Luleå som vi valt att lämna bakom oss efter år av kämpande för en jämställd behandling för konståkningen. Detta beslut var inte lätt eftersom vi lämnar 30 år av minnen i Luleå bakom oss", skriver Majorov på Instagram.

Den 20-årige konståkaren, som satsar mot OS i Peking, har tidigare riktat kritik mot Luleå kommun. Bland annat berättade han i en intervju med Dagens Nyheter tidigare i år hur han ofta tvingas träna på allt för hård is, som varit anpassad till ishockey.

Familjen flyttar med

Nu har han uppenbarligen fått nog och tar familjen med sig söderut, till Norrköping. Föräldrarna Alexander och Irina har jobbat för Luleå konståkning i över 30 år och storebror Alexander (Jr) är tidigare landslagsåkare med meriter från både OS och VM. Nu blir pappa Alexander i stället huvudtränare för Norrköpings konståkningsklubb, som Nikolaj ska representera.

För SVT förklarar Nikolaj Majorov beslutet närmare:

Kommunen (i Luleå) river D-hallen, B-hallen är padel och A-hallen är stängd. Det är bara C-hallen kvar. Hockeyn är prio och kommunen försöker liksom få ut oss ur arenan, säger Majorov till SVT.
Man kan inte träna med kvalitet i lugn och ro. Jag kräver inte en multimiljonarena, bara en anläggning med fasta tider.

Annons

Annons

Kommunen: "Tråkigt"

Luleå kommun tycker inte att kritiken är rättvis.

Min uppfattning är att vi har kunnat lösa situationen så att Majorov fått tid i någon av våra hallar, säger Patrick Zetterkvist, kommunens avdelningschef för idrott, motion och rekreation.
Det finns säkert saker vi skulle ha kunnat göra bättre men min uppfattning är att vi har haft en bra kommunikation med både Majorov och Luleå Konståkningsklubb. De har sökt nytt jobb och kanske fått bättre villkor och då hör det till livet att man kanske väljer det. Men det är tråkigt att Luleå tappar en duktig elitutövare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?