-
+

Mali bildar organ för samtal med jihadister

Malis tillfällige premiärminister Moctar Ouane. Arkivbild.
Malis tillfällige premiärminister Moctar Ouane. Arkivbild.
MaliTT-Reuters

Malis regering har skapat ett organ för att inleda samtal med islamistiska militanta grupper, trots invändningar från Frankrike.

Annons

Annons

Dialog är inte en den enda lösningen, utan snarare ett ytterligare sätt att locka tillbaka de som har lämnat republikens famn, ofta på grund av existentiella orsaker långt ifrån någon fanatism, säger landets tillfällige premiärminister Moctar Ouane.

Den tidigare kolonialmakten Frankrike, som har omkring 5 000 soldater stationerade i Mali, har tidigare uttryckt motstånd mot att man förhandlar med islamistgrupper som inte ingick i det fredsavtal 2015, som man anser utgör ramen för att skapa fred i området.

Konflikten i Mali blossade upp 2012, då tuaregseparatister inledde ett gerillakrig i norra delen av landet. Snart togs upproret över av jihadistgrupper, varpå den tidigare kolonialmakten Frankrike 2013 skickade in styrkor. Sedan 2013 har Frankrike förlorat över 50 soldater i konflikten, enligt franska medier.

Svenska soldater är också på plats i Mali, bland annat i ett underrättelseförband inom Minusma, som totalt uppgår till 13 000 man.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss