A-
A+

Malmbanan: "Fynd begravda under lasten"

Här spårade malmtåget ur.
Här spårade malmtåget ur.
TransportTT

Haverikommissionen fortsätter att undersöka urspårningen på Malmbanan.

Det finns delar vi är intresserade av som är begravda under lasten, säger Johan Gustafsson på haverikommissionen.

Tågtrafiken kommer att stå still under ytterligare flera dagar.

Annons

Annons

Två utredare från Statens haverikommission är på tisdagen på plats där malmtåget från LKAB spårade ur strax norr om Gällivare. Olycksplatsundersökningen kommer att ta flera dagar, säger Johan Gustafsson, avdelningschef på haverikommissionen.

Vi behöver vara på plats så länge det finns fortsatt fakta för oss att säkra.
Vi vill leta reda på ett par hjulaxlar. Olyckan kan bero på ett rälsbrott, då vill vi också hitta de delarna. Och likadant vill vi titta på om det kan vara hjulskador som kan ha orsakat händelsen, säger han.

LKAB:s interna bärgnings- och röjningsstyrka är på plats för att hjälpa till i arbetet.

Inga tåg före måndag

Malmbanan är enkelspårig, vilket gör den till en sårbar sträcka. Enligt Trafikverket kan tågtrafiken tidigast komma igång vid midnatt på måndag.

De flesta av de vagnar som stod kvar på rälsen har kunnat fraktas bort, men de 38 vagnar som spårade ur har inte kunnat tas omhand ännu eftersom det skulle störa haverikommissionens arbete.

Kostnaderna för olyckan landar i miljonklassen. Att laga och ersätta vagnarna beräknas kosta LKAB mellan 20–60 miljoner kronor. Till det kommer kostnader för stoppet – varje dag förlorar gruvbolaget 14 miljoner kronor eftersom leveranserna inte kommer fram.

Annons

Annons

Svar om orsak dröjer

Haverikommissionen har ännu inte fattat något beslut om den ska inleda en utredning av olyckan. Men enligt P 4 Norrbotten talar det mesta för att det blir så. Anledningen är att kostnaderna anses överstiga två miljoner euro, vilket innebär att myndigheten då måste starta en utredning.

Troligen kommer det att bli en utredning. Men vi vill ha lite mer information om händelsen och skadorna först innan vi fattar det slutgiltiga beslutet, säger Johan Gustafsson till TT.

Svaret om vad som orsakade olyckan ser alltså ut att dröja – om haverikommissionen inleder en utredning tar det normalt upp till ett år att slutföra den.

Inte första gången

Malmtåget från LKAB gick av rälsen mellan Sikträsk och Lina älv på söndagsmorgonen.

Det är inte första gången det sker urspårningar på sträckan mellan Kiruna och Gällivare, en sträcka som är hårt trafikerad i och med att LKAB kör malm till Narvik och Luleå från Kiruna och Gällivare.

Förra året larmade Trafikverket om risk för urspårningar på den aktuella sträckan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.