A-
A+

Mamma utan vårdnad får bostadsbidrag

Försäkringskassan förlorar ett mål om bostadsbidrag i Högsta förvaltningsdomstolen. Arkivbild.
Försäkringskassan förlorar ett mål om bostadsbidrag i Högsta förvaltningsdomstolen. Arkivbild.
SamhälleTT

En kvinna som har sin dotter växelvis boende hos sig – dock utan att ha vårdnaden om dottern – har rätt till bostadsbidrag som barnfamilj. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom.

Annons

Annons

Kvinnans dotter bor hos henne varannan vecka, men hon är inte flickans vårdnadshavare. Mamman ansökte om bostadsbidrag som familj, men nekades detta av Försäkringskassan.

Enligt myndigheten krävs att den som har ett barn växelvis boende hos sig är vårdnadshavare för att kunna få bidrag, skriver Dagens Juridik.

Efter att ha överklagat beslutet till förvaltningsrätten fick kvinnan rätt. Rätten konstaterar att "lagstiftningen inte är anpassad för en situation som den aktuella när föräldrar, som inte har gemensam vårdnad, har kommit överens om barnets boende utifrån barnets bästa och omfattningen av boendet ses som ett växelvist boende”.

Försäkringskassan överklagade domen till kammarrätten och slutligen hamnade målet hos Högsta förvaltningsdomstolen – som går på kvinnans linje och tillerkänner henne bostadsbidrag som familj.

Domstolen konstaterar att avsikten med införandet av bestämmelserna om bostadsbidrag var att ”bidragsnivåerna skulle bli rimligare i relation till omfattningarna av barnets boende”.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.