A-
A+

Man häktas för mord på vårdboende

Blommor på stängslet utanför den gruppbostad där en anställd kvinna dödades under torsdagen. Arkivbild.
Blommor på stängslet utanför den gruppbostad där en anställd kvinna dödades under torsdagen. Arkivbild.
BrottTT

Den man i 20-årsåldern som misstänks för mordet på en anställd vid ett vårdboende i Enköping har häktats av Västmanlands tingsrätt.

Domstolen har även beslutat om en rättspsykiatrisk undersökning, enligt Åklagarmyndigheten.

Annons

Annons

Häktningsförhandlingen hölls vid 13-tiden på lördagen. Mannen medgav häktningen, skriver Åklagarmyndigheten.

Han har tidigare erkänt att han dödat kvinnan, som arbetade på den gruppbostad i Enköping där mannen bodde. Polis larmades dit under torsdagseftermiddagen, sedan mannen själv ringt 112. På platsen hittades kvinnan död, och mannen greps.

Flera utredningar

Gruppbostaden öppnade i oktober av vårdföretaget Serigmo care som har verksamheter i Mälardalen och södra Sverige. Där finns sex lägenheter för personer med främst psykiska funktionsnedsättningar.

Utöver brottsutredningen utreds händelsen också av specialiståklagare inom arbetsmiljö, för att ta reda på om det funnits några brister på arbetsplatsen i samband med händelsen. Även Arbetsmiljöverket har satt i gång en utredning.

Kvinnan är den fjärde som dödats på jobbet inom vård och omsorg sedan 2014, visar en kartläggning som Kommunalarbetaren gjort.

Annons

Annons

"Måste hända något"

2014 dödades en 55-årig boendestödjare, 2016 en 22-årig behandlingsassistent av ett barn boende på det hem där personen arbetade och 2020 höggs en 32-årig personlig assistent ihjäl av en anhörig till den person han arbetade hos.

Tre av de mördade arbetade inom LSS-verksamheter, alltså Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Det måste hända något nu. Det kan inte vara så att vi ska acceptera att bli slagna på jobbet varje dag. Eller att aldrig komma hem igen, säger Hedvik Madsen, Kommunals regionala skyddsombud i Enköping Håbo, till Kommunalarbetaren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.