A-
A+

Man sköts 18 gånger – två frias för mordförsök

Polisens kriminaltekniker på platsen i Malmöstadsdelen Holma där en ung man i november i fjol blev skjuten med 18 skott. Mannen överlevde attacken. Arkivbild.
Polisens kriminaltekniker på platsen i Malmöstadsdelen Holma där en ung man i november i fjol blev skjuten med 18 skott. Mannen överlevde attacken. Arkivbild.
BrottTT

Offret sköts med 18 skott, men överlevde mirakulöst attacken.

Två män – 19 och 24 år gamla – åtalades för försök till mord och medhjälp till samma brott, men Malmö tingsrätt friar de båda männen från anklagelserna.

Annons

Annons

Det var den 26 november i fjol som en ung man blev skjuten med 18 skott på Hyacintgatan i Malmöstadsdelen Holma. Mannen svävade mellan liv och död, men överlevde.

Rätten anser att det är besvärande att man hittat dna från 19-åringen på ett av de vapen som med största sannolikhet har använts vid det brutala dådet, men det finns inget som binder honom till brottsplatsen och inget vittne har kunnat peka ut honom som en av skyttarna, skriver tingsrätten i sin dom.

Hittade vapen på förskola

Inte långt från brottsplatsen hittades senare två vapen, som hade kastats in i ett buskage på en förskola i närheten.

”Det finns i detta mål inte någon direkt bevisning till styrkande av att männen skjutit mot brottsoffret eller deltagit vid planering och utförande, utan endast en samling indirekt bevisning som varken var för sig eller tillsammans kunnat utesluta delaktighet av andra gärningsmän. Båda männen frikänns därför", säger rådmannen Christina Nilsson i ett pressmeddelande.

Det har hittats en film på 24-åringens mobilkamera där två personer ses hantera två vapen, varav ett med stor sannolikhet har använts vid dådet. Det går dock inte att identifiera några personer på filmen och det syns inte heller några specifika detaljer som går att knyta till 24-åringen. Därmed är det inte bevisat att han har hanterat vapnen.

Annons

Annons

Döms för grovt vapenbrott

I andra hand yrkade åklagaren på att 19-åringen skulle dömas till medhjälp till mordförsök, men inte heller detta är bevisat, enligt en enig rätt.

Den 19-årige mannen döms dock till tio månaders fängelse för grovt vapenbrott eftersom man anser att det är bevisat att han några dagar tidigare har hanterat ett av vapnen som användes vid attacken.

Den skottskadade mannen har fått bestående men efter dådet i form av tarmskador och han har även blivit delvis förlamad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.