A-
A+

Många börsbolag går oväntat bra

Många börsbolag går oväntat bra i återhämtningen efter krisåret. Arkivbild
Många börsbolag går oväntat bra i återhämtningen efter krisåret. Arkivbild
EkonomiTT

Det har kommit ovanligt många så kallade omvända vinstvarningar på senare tid. Många börsbolag går oväntat bra när försäljningsvolymerna ökar och kostnaderna har pressats av krisåtgärder.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det känns som att det har lossnat i många verksamheter nu, säger Christoffer Ahnemark, analyschef på Aktiespararna.
När volymerna kommer tillbaka och kostnaderna är nedskurna, då kan det bli ganska ordentliga överraskningar på uppsidan, tillägger han.

Daimler och ABB

Senast på fredagen gick lastbilsjätten Daimler, som även äger bilmärken som Mercedes-Benz, ut med en omvänd vinstvarning då de sett att deras resultat hamnar betydligt högre än snittprognosen på marknaden. Och i torsdags var verkstadskoncernen ABB ute i samma ärende.

Det har även kommit omvända vinstvarningar från bland andra bilhandelskedjan Bilia, nätbutiken Boozt (två gånger), klädkedjan Zalando, nätmäklaren Avanza, varumärkesprofileraren Nilörngruppen, klädtillverkaren New Wave, marknadsföringsbolaget Catena Media och kommunikationstjänstbolaget HMS Networks.

TT: Är det bolagen som är dåliga på att kommunicera eller är det analytikerna som inte riktigt har hängt med?

Jag skulle säga att det är analytikerkåren som legat lite i bakvattnet.
Det har varit svårt att modellera helt enkelt. Det har varit stor osäkerhet kring covid-19 och nedstängningar och man har inte vetat exakt hur man ska räkna. Det måste man ha förståelse för, att det har varit en exceptionell tid i världsekonomin.

Enligt Ahnemark härrör den oväntat starka utvecklingen för många företagsvinster av att en del osäkerhet kring pandemin skingras i takt med att vaccineringar har börjat få bukt på smittspridningen i länder som Storbritannien och USA. Detta öppnar för att fler kunder vågar fatta investeringsbeslut, vilket i sin tur lyfter bolagens försäljning.

Annons

Annons

Vårflod av kvartalsrapporter

De omvända vinstvarningarna kommer i början av vårfloden av börsbolagens kvartalsrapporter, där förväntningarna redan är högt ställda med nedtryckta räntor och en kapitalmarknad fylld av stimulanspengar från centralbankerna.

Snittprognoserna för vinstlyften på årsbasis ligger kring 25 procent både på Wall Street och bland Stockholmsbörsens tungviktare.

Börsindex har samtidigt slagit historiska rekord på löpande band sedan november i fjol och många tunga bolag är redan historiskt högt värderade om man jämför med väntade vinstnivåer.

Det är tunn luft på de här höjderna, säger Ahnemark.

TT: Är det riskfyllt för småsparare?

Jämfört med historiska snitt är det en hög värdering, i många fall en exceptionellt hög värdering, säger han.

Stalltipset till småsparare är att vara försiktig och noga när man väljer vad man satsar pengarna på.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr