A-
A+

Många exportföretag tror på orderlyft

Svensk Exportkredits barometer visar att de flesta exportföretag tror på högre orderingång det närmaste året. Arkivbild
Svensk Exportkredits barometer visar att de flesta exportföretag tror på högre orderingång det närmaste året. Arkivbild
EkonomiTT

Svenska exportföretag har en fortsatt positiv syn på framtiden, visar Exportkreditbarometern från statliga Svensk Exportkredit (SEK).

Drygt hälften räknar med att orderingången ökar det närmaste året.

Annons

Annons

Pandemieffekter, komponentbrist, fraktproblem och höga elpriser präglar stora delar av världsmarknaden. Men efterfrågan är det ingen brist på, enligt svenska exportföretag.

Det ser fortsatt starkt ut och exportföretagen ser positivt på framtiden. De förväntar sig en stark efterfrågan de närmaste tolv månaderna, säger Magnus Montan, vd på SEK.

Historiskt hög nivå

Exportkreditbarometern från SEK visar att 56 procent av exportföretagen räknar med ökad orderingång de närmaste tolv månaderna. Det är marginellt lägre än vårens notering på 58 procent, men fortsatt på en historiskt hög nivå.

Om vi jämför med hösten innan pandemin, 2019, ser det väldigt positivt ut. Det visar på en fortsatt kraftig ekonomisk återhämtning i ekonomin, säger Montan.

Underlaget till barometern bygger på intervjuer med 200 svenska exportföretag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor och ger en allmän bild av konjunkturläget.

Andelen som tror på minskad orderingång det närmaste året ökar marginellt till 5 procent, upp från 4 procent i våras.

Det är rätt låga nivåer, säger Montan.

Enligt Montan visar barometern – där 39 procent räknar med oförändrad orderingång det kommande året – att svenska exportföretag generellt mår bra och är aktiva internationellt.

De gör investeringar och förvärv. De söker etableringar utanför landets gränser. Vad vi ser i SEK:s aktivitet matchar den här enkäten väldigt väl, säger han.

Annons

Annons

Efterfrågan på finansiering hög

SEK finansierar främst större svenska exportföretag – inom såväl fordonsindustri, telekom och tjänstesektorn. Enligt Montan är efterfrågan på bolagets tjänster hög.

Under lågkonjunkturen i pandemin var det väldigt stor efterfrågan på finansiering från SEK. Och vi ser en fortsatt god efterfrågan, säger han.

SEK har som ambition att bredda sin kundportfölj.

Vi är övertygade om att det finns fler bolag som skulle kunna dra nytta av våra lösningar och vår finansiering, säger Montan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.