A-
A+

Många kidnappade skolbarn släppta i Nigeria

Några av de frisläppta skolbarnen från en muslimsk skola i delstaten Niger möts av sina familjer och delstatens guvernör på fredagen.
Några av de frisläppta skolbarnen från en muslimsk skola i delstaten Niger möts av sina familjer och delstatens guvernör på fredagen.
NigeriaTT-AFP

Kidnappare uppges ha släppt över 150 kidnappade skolbarn och studenter som fördes bort från flera skolor i nordvästra Nigeria tidigare i år.

Annons

Annons

Elever och studenter från tre olika skolor i tre nigerianska delstater har släppts av sina kidnappare, meddelar myndighetskällor och företrädare för barnens familjer.

Nästan 100 elever, en del inte ens tio år gamla, som för tre månader sedan kidnappades från en muslimsk skola i Tegina i delstaten Niger fick på fredagen återförenas med sina familjer.

Eleverna kidnappades den 30 maj av 200 beväpnade män som kom på motorcyklar och ett av skolbarnen har avlidit i fångenskapen, uppger företrädare för skolan.

Betalat lösesumma

I ytterligare ett kidnappningsfall rapporteras 32 elever från en baptistskola ha släppts efter att en lösesumma betalats. Över 100 elever ska i juli ha rövats bort från skolan av beväpnade män, som ligger i delstaten Kaduna. De flesta har sedan dess lyckats fly eller släppts.

Precis som med de tidigare eleverna var vi tvungna att betala lösesumma för att de skulle släppas, men jag vill inte berätta hur mycket, säger pastor Joseph Hayab, som representerar de drabbade familjerna, till AFP.
Vi har fortfarande 31 kvar som gisslan och vi hoppas att de kommer att släppas snart, fortsätter han.

Annons

Annons

Kidnappningar vanliga

I granndelstaten Zamfara har ytterligare 18 unga och anställda släppts, enligt delstatens polis. De togs till fånga från en jordbrukshögskola tidigare i augusti.

Masskidnappningar av skolelever är vanliga i Nigeria. Från början låg ofta extremistgrupper bakom, men även andra kriminella grupper har börjat ta skolbarn och studenter som gisslan.

Myndigheterna i Nigeria lägger skulden för kidnappningarna på vad de kallar "maskerade banditer, ute efter lösesummor".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!