A-
A+

Många regioner pessimistiska om bredbandsmål

Över en tredjedel av Sveriges regioner tror att man inte kommer att nå upp till regerings mål om att hela landet ska ha tillgång till snabbt bredband 2025. Arkivbild.
Över en tredjedel av Sveriges regioner tror att man inte kommer att nå upp till regerings mål om att hela landet ska ha tillgång till snabbt bredband 2025. Arkivbild.
EkonomiTT

Över en tredjedel av Sveriges regioner, åtta stycken, tror att man inte kommer att nå upp till regerings mål om att hela landet ska ha tillgång till snabbt bredband 2025. Det visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Annons

Annons

Förutom dessa säger ytterligare tre regioner att de troligtvis inte kommer att nå bredbandsmålet.

Skulle takten bromsas in de närmaste åren, kommer vi att vara tvungna att tillföra ytterligare medel, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till radion.

Regeringens första mål för bredbandsutbyggnaden var att 95 procent av landets hushåll skulle ha tillgång till snabbt bredband hösten 2020. Det nåddes inte. 86 procent hade bredband med den hastigheten när tiden löpte ut för ett år sedan.

Nästa mål innebär att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband 2025.

Vi kommer inte att nå målet. Och det är ju för att vi har nått till en gräns där det blir för dyrt, helt enkelt, säger Eva-Marie Marklund, bredbandskoordinator i Region Västerbotten, till Ekot.

Hon anser att de statliga stöden till utbyggnaden inte räcker till.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman är ändå hoppfull. Bland annat har folks betalningsvilja för bredband ökat, enligt ministern.

Marknadsefterfrågan har ökat efter pandemin eftersom så många fler har insett vikten av en snabb uppkoppling.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.