-
+

Många toarengöringsmedel är meningslösa

Slutsatsen gällande de åtta underkända medlen är att de har så dålig städeffekt att man lika gärna kan strunta i dem. Arkivbild.
Slutsatsen gällande de åtta underkända medlen är att de har så dålig städeffekt att man lika gärna kan strunta i dem. Arkivbild.
KonsumentTT

Risken är stor att de toalettrengöringsmedel många svenskar använder är helt meningslösa och dessutom skadliga för miljön.

Sveriges Konsumenter har testat ett flertal rengöringsmedel som säljs i svenska butiker – och resultatet är nedslående.

Annons

Annons

Sheri Eklund är projektledare på den ideella organisationen Sveriges Konsumenter.
Sheri Eklund är projektledare på den ideella organisationen Sveriges Konsumenter.
Det var förvånande. Vi trodde att alla skulle klara av att utföra det jobb de är tillverkade för, säger Sheri Eklund, projektledare på Sveriges konsumenter.

Organisationen har testat 16 olika toalettrengöringsmedel som säljs i svenska affärer. Testerna ingår i ett projekt som finansieras av EU:s Konsumentprogram och är genomförda i ett professionellt labb, där man har låtit rengöringsmedlet rinna över plattor preparerade med konstgjort urin.

De allra bästa medlen tog bort nästan all urin, medan de sämsta knappt tog bort något alls. Bland bottennappen finns Mr Muscle, Ecover och Ica Basic.

De medel som får bäst betyg är från Änglamark, HG och Coop.

Änglamark bäst

Slutsatsen gällande de åtta underkända medlen är att de har så dålig städeffekt att man lika gärna kan nöja sig med toaborsten och skippa medlet helt.

Det var väldigt stora skillnader i rengöringsförmåga. Vissa rengjorde väldigt bra, medan andra i princip var verkningslösa, säger Sheri Eklund.

En av fem produkter saknade även korrekt information om ingredienser, vilket krävs enligt lag.

Två av produkterna, från tillverkarna Domestos och Klorin, innehöll klor, vilket Sveriges Konsumenter avråder från.

Klor har skadliga effekter på miljön och kan medföra hälsorisker. Om det kommer i kontakt med sura rengöringsmedel kan det skapa klorgas vilket är väldigt giftigt, säger Sheri Eklund.

Annons

Annons

Håll undan barn

Ett generellt tips är att köpa miljömärkta rengöringsmedel, vilket hälften av de testade produkterna är, säger Eklund.

Man bör även vara försiktig med att förvara toalettrengöringsmedel på golvet.

Det är en av de farligaste kemikalierna du har i huset, och även om korkarna tycks vara barnsäkra, så är de egentligen bara konstruerade så att de ska ta längre tid att öppna. Så de ska verkligen inte stå inom räckhåll för barn.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss