A-
A+

Många vaccinationstider obokade – åldern sänks

Regions Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren under onsdagens presskonferens om pandemiläget i regionhuset i Dockan i Malmö.
Regions Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren under onsdagens presskonferens om pandemiläget i regionhuset i Dockan i Malmö.
CoronavirusetTT

Lokaler och personal är på plats och Skåne säger sig stå redo för fullskalig vaccinering – men alla tider går inte åt.

Hittills kan bara personer i åldersgruppen 50–59 år boka tid för vaccination mot covid-19. Nu sänks åldern till 45 år och uppåt.

Annons

Annons

Smittan går ner och trycket på vården har lättat. Vaccinationer är i full gång, men under tisdagen blev Region Skåne tvungen att annonsera i sociala medier för att få fler i åldersgruppen 50–59 år att boka tid.

Bokningssystemet har fått kritik och många tider har förblivit obokade. Tidstillgången gör att regionen från fredag släpper på nästa åldersgrupp, 45–49-åringar, uppger regionen under en pressträff på onsdagen.

"Inte exakt i samma takt"

Vaccinationstakten skiljer sig mycket åt runt om i landet. I Region Dalarna har exempelvis bokningen för alla från 30 år och uppåt redan öppnat. Enligt Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren beror skillnaderna på att man valt att vaccinera riskgrupper i fas tre samt satsat på att vaccinera personal redan tidigt i fas ett.

Så tittar man på täckningsgraden hos de yngre – de vi inte kommit till ännu – så har vi vaccinerat fler än många andra regioner, svarar hon och fortsätter
Detta gör sammantaget att vi inte är exakt i samma takt när det gäller fas fyra eftersom vi hanterat de andra faserna olika. Men det kommer mycket vaccin nu och jag tror att vi alla kommer vara i samma takt mot i slutet av juli.

Annons

Annons

Hela september behövs

Totalt vaccinerar 16 aktörer i regionen i nuläget, med målet att det i mitten av juni ska finnas minst ett ställe att vaccinera sig på i varje kommun.

Den 1 juni hade drygt 467 000 skåningar fått sin första dos, medan antalet färdigvaccinerade landar på knappt 179 500 personer.

TT: När är alla skåningar färdigvaccinerade?

Vi väntar med spänning på Pfizers bekräftade leveransplan, den ska ju komma den här veckan. Men utifrån vad jag vet i dag behöver vi hela september på oss för att ge dos 2. Men får vi mer vaccin i juli så får det stora effekter, säger Maria Landgren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!