A-
A+

Mängder av danska bilar attackeras med sten

Danska bilar har angripits med sten i Skåne i ett par månaders tid. Tre fordon attackerades med sten bara under onsdagen.
Danska bilar har angripits med sten i Skåne i ett par månaders tid. Tre fordon attackerades med sten bara under onsdagen.
BrottTT

Danska bilister har blivit attackerade med sten på skånska vägar under hela våren.

En förare synskadades när en sten krossade vindrutan och träffade honom i ansiktet mitt på motorvägen.

Det är rena tillfälligheter att det inte gått värre, säger polisen Ewa-Gun Westford.

Annons

Annons

Poliser kontrollerade bilar längs med E65 mellan Ystad och avfarten till Sturup under onsdagen.
Poliser kontrollerade bilar längs med E65 mellan Ystad och avfarten till Sturup under onsdagen.

Stenattackerna har pågått sedan i våras. Den svenska polisen uppmärksammades om hur utbrett problemet var när danska medier ringde förra veckan och frågade vad det är som händer på de skånska vägarna.

Sedan april månad fram till lunch i dag är det 50 stycken, säger polisens talesperson Ewa-Gun Westford, som berättar att anmälningar har vällt in de senaste dagarna.
Vi har inte haft kännedom om att det var så många för att man helt enkelt inte har anmält det.

"Pang" genom rutan

I princip alla drabbade är danska medborgare som har kört danskregistrerade bilar. Flera drabbade danskar som talat med medier i hemlandet pendlar genom Skåne till och från Bornholm. De kör då på E65 i hög hastighet.

På morgonen den 19 maj skedde vad som först utreddes som en svår men enskild trafikolycka, som nu sätts i ett större sammanhang.

Tre personer färdas i en bil och sitter och småpratar. "Pang", säger det, så kommer en sten rakt genom vindrutan och smäller föraren i ansiktet. Han blir yr och det blir oredigt i bilen. Brodern som sitter till höger tar ratten och styr in fordonet till sidan av vägen så att de kan stanna och ringa 112, berättar Westford.

Föraren miste synen på ena ögat och hans tänder skadades. Andra förare har skadats av glassplitter, eller åtminstone fått skador på sina bilar.

Annons

Annons

Intervjuar och spanar

Ingen har sett en skymt av den eller de som kastat. Mycket tyder på att den eller de förflyttar sig mellan olika platser med bil.

Under onsdagen kontrollerade poliser bilar längs med E65 mellan Ystad och avfarten till Malmös flygplats.

Vi försöker djupintervjua danskar som varit utsatta. Det tar lite tid, vi kan inte säga om det är enskilda händelser eller inte, säger Ewa-Gun Westford, som säger att man har koll på några specifika platser.

Polisen försöker samla koordinater för var attackerna sker. Alla som blir angripna uppmanas att så fort som möjligt stanna vid sidan av vägen och ringa 112.

Jag kan säga som så att vi lägger ned otroligt mycket arbete nu när vi väl fått reda på det. Det är allvarlig brottslighet det här, det är inte tal om ofog eller bara stenkastning, och det riktas mot danska bilister, säger Westford.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!