A-
A+

Mängder av pass väntar på sina ägare

Mängder av pass och nationella id-kort ligger och väntar på att bli uthämtade på landets passexpeditioner. Arkivbild.
Mängder av pass och nationella id-kort ligger och väntar på att bli uthämtade på landets passexpeditioner. Arkivbild.
SamhälleTT

På flera håll i landet har passexpeditioner haft problem med pass som samlats på hög, eftersom de inte hämtas ut.

"Vi rekommenderar alla att hämta sin handling så fort som möjligt", skriver Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.

Annons

Annons

Tidigare under året har det varit problem med långa väntetider för uthämtning av pass och försenade pass. Situationen har lättats upp men i stället har lite av det motsatta börjat ske på flera platser i landet – att människor inte hämtar ut sina pass som blir liggande på passexpeditionerna.

Exempelvis rapporterade P4 Norrbotten den 6 juli om pass som samlades på hög hos polisen i Boden och Luleå. Polisen gick då ut med en vädjan till människor om att hämta ut sina pass.

114 200 pass

Enligt polisens nationella mediecenter finns problemet på flera platser i landet, men i varierande grad.

"Den 6 juli fanns det cirka 114 200 pass och 58 200 nationella identitetskort fördelat på 138 platser i Sverige som inte hämtats ut. Huruvida det är ett problem beror på varje expeditions möjlighet att 'lagra' resehandlingarna", skriver Stefan Marcopoulos, pressekreterare hos nationellt mediecenter, i ett mejl till TT.

En resehandling som inte hämtats ut på tre månader makuleras i normalfallet och då måste den som inte hämtat ut sin resehandling göra en ny ansökan och betala ny ansökningsavgift.

"Vi rekommenderar alla att hämta sin handling så fort som möjligt", skriver Stefan Marcopoulos.

Annons

Annons

Långa köer

Passexpeditionen i Malmö håller extraöppet på söndag. Orsaken är just att nytillverkade pass samlas på hög.

Just nu har vi knappt 10 000 pass och nationella id-kort. Det börjar bli trångt i skåpen, säger Henrik Mårtensson, passansvarig på polisen i Malmö, till P4 Malmöhus.

Han vet inte varför människor inte hämtar ut passen, efter ofta långa väntetider för att få dem förnyade. En orsak kan dock vara att folk vänder när de ser de långa köerna in till passexpeditionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.