Mångfald dominerar Bookernomineringar

Från vänster: Avni Doshi, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Maaza Mengiste, Diane Cook och Brandon Taylor. Pressbild.
Från vänster: Avni Doshi, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Maaza Mengiste, Diane Cook och Brandon Taylor. Pressbild.
LitteraturTT

Fyra av sex författare på den korta nomineringslistan till Bookerpriset är personer med annan hudfärg än vit. Aldrig tidigare har urvalet varit så diversifierat. Men det som förvånar flest är att Hilary Mantel inte finns med på listan.

Annons

Annons

De nominerade till årets Bookerpris är Avni Doshi, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Maaza Mengiste, Diane Cook och Brandon Taylor. Alla utom Tsitsi Dangarembga och Maaza Mengiste är debutanter och förutom Dangarembga är samtliga amerikanska medborgare, rapporterar The Guardian.

Faktumet att storfavoriten Hilary Mantel inte kom med i det slutliga urvalet förvånar många kritiker. Del tre i hennes bokserie om Thomas Cromwell, "Spegeln och ljuset" har precis givits ut på svenska. De två tidigare, "Wolf hall" och "För in de döda" har båda belönats med Bookerpriset.

Ingen tilldelas Bookerpriset på grund av vem den är. En bok väljs ut för det den förmedlar, säger Gaby Wood, chef för Booker Prize Foundation, som står bakom priset.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet. Prissumman är på 50 000 pund (ungefär 565 000 kronor).

Förra året tilldelades två författare priset, trots att det egentligen går emot reglerna. Den kanadensiska författaren Margaret Atwood fick priset för "Gileads döttrar" och den brittiska författaren Bernardine Evaristo för "Girl, woman, other".

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons