A-
A+

Mångmljonbelopp till filmen

Svenska Filminstitutet. Arkivbild.
Svenska Filminstitutet. Arkivbild.
Nöje/kulturTT

Svenska Filminstitutet får i uppdrag att fördela 124 miljoner i krisstöd till filmbranschen. Detta sedan regeringen fattat beslut om ett krisstöd på 750 miljoner kronor till kultursektorn som aviserades tidigare i vår.

Annons

Annons

Av de 750 miljoner kronor som ingår i det stora kris- och stimulansstödet som ska fördelas inom kulturområdet får Svenska Filminstitutet 124 miljoner kronor.

"Vi välkomnar de här extra krisstödsmedlen. Filmbranschen går nu in i en ny fas där det mer och mer handlar om att göra en nystart och en mer långsiktig omställning. Vi ser att det fortsatt kommer behövas extra medel för att genomföra detta", säger SFI:s vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

Andra aktörer som också kommer att fördela stödet är Statens kulturråd, Konstnärsnämnden, Sveriges författarfond och Sametinget.

I en skriftlig meddelande till TT kommenterar kulturminister, Amanda Lind (MP), beslutet:

"Pandemin har drabbat kulturområdet mycket hårt och konsekvenserna kommer vara kännbara en lång tid framöver. De här stöden behövs både för att lindra den akuta ekonomiska krisen och för kulturens återstart. Som tidigare går största delen till det fria kulturlivet och enskilda konstnärer, men också till regionala aktörer som är viktiga för kulturen i hela landet.”

Utöver huvuddelen av stödet kommer även medel avsättas till de så kallade Scenkonstallianserna och Centrumbildningarna och till regionala kulturverksamheter.

Sammanlagt har regeringen nu avsatt 3,53 miljarder kronor i kris- och stimulansstöd under 2021.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!