A-
A+

Manilaborgmästare vill efterträda Duterte

Francisco Domagoso. Arkivbild.
Francisco Domagoso. Arkivbild.
FilippinernaTT

Borgmästaren i Filippinernas huvudstad Manila, Francisco Domagoso, kandiderar i nästa års presidentval, som sätter punkt för Rodrigo Dutertes sex år vid makten.

Annons

Annons

Den 46-årige tidigare skådespelaren, också känd under sitt artistnamn Isko Moreno, är den andre kandidaten att registrera sig till valet i maj 2022, efter den nyligen pensionerade boxaren Manny Pacquiao. Han framställer sig själv som en enande politiker.

Vi måste låta vårt land läka. Står vi tillsammans blir framtiden bättre för oss alla, säger han.

Domagoso är populär i Manila, men många bedömare tror att han kan få svårt att vinna väljare i södra delen av landet.

Duterte, som tillträdde som president 2016, meddelade i helgen överraskande att han kommer att dra sig tillbaka från politiken, i stället för att som tidigare utlovat ställa upp som vicepresidentkandidat. Hans dotter Sara Duterte-Carpio förekommer dock i spekulationerna, men till presidentposten.

Under den omstridde ledarens tid vid makten har tusentals verkliga eller påstådda narkotikalangare dödats i olika insatser, som människorättsgrupper ofta har liknat vid rena avrättningar.

Duterte har också gjort sig ovän med en lång rad världsledare, bland annat USA:s tidigare president Barack Obama, som han kallade en "horunge", och påven, som han kallade "dåre". Kritiska EU-ledare har hotats med stryk, och tidigare i somras sade han sig vilja kasta vaccinovilliga i fängelse.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.