A-
A+

Mannen som sköt Reagan kan bli helt fri

John Hinckleys mammas hem i Virginia. Arkivbild.
John Hinckleys mammas hem i Virginia. Arkivbild.
USATT-AFP

John Hinckley, 66, mannen som försökte mörda USA:s president Ronald Reagan, kan bli villkorslöst fri nästa sommar.

Annons

Annons

Säkerhetsmän kastar sig över John Hinckley efter skottlossningen i Washington den 30 mars 1981.
Säkerhetsmän kastar sig över John Hinckley efter skottlossningen i Washington den 30 mars 1981.

Hinckley släpptes redan 2016 ut från det psykiatriska sjukhus där han vårdats sedan mordförsöket för 40 år sedan, men har strikta restriktioner. Nu har en federal domare godkänt en överenskommelse mellan justitiedepartementet och Hinckleys advokater, med hänvisning till att 66-åringens mentala tillstånd förbättrats.

Det innebär att Hinckley kan slippa alla restriktioner från och med juni 2022. Han är i nuläget förbjuden att resa längre än åtta mil från sin mors hem i Williamsburg i Virginia, och får inte heller vara i närheten av tidigare eller nuvarande presidenter eller kongressledamöter.

Ronald Reagan-institutet, som grundades av expresidenten och hans fru Nancy, beklagar beslutet och hoppas på att det omprövas.

"I motsats till domarens beslut tror vi att John Hinckley fortfarande är ett hot mot andra och vi motsätter oss starkt att han släpps", lyder ett uttalande.

Det var den 30 mars 1981 som Hinckley sköt den då nytillträdde presidenten Reagan och tre andra utanför ett hotell i Washington. Reagan, hans pressekreterare, en polis samt en agent från Secret Service skadades.

Hinckleys förklaring var att han ville skjuta presidenten för att imponera på sin idol, skådespelaren Jodie Foster. Rätten fann honom icke skyldig på grund av psykisk sjukdom.

Ronald Reagan levde till 2004, medan hustrun Nancy gick bort 2016.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.