A-
A+

Manusförfattarna: Alla kan inte bli hyllade

Anna Granath och Micke Mårtensson har skrivit manus till Melodifestivalen i år. Pressbild.
Anna Granath och Micke Mårtensson har skrivit manus till Melodifestivalen i år. Pressbild.
MelodifestivalenTT

De verkar i bakgrunden, men påverkar hela Melodifestivalen.

Anna Granath och Micke Mårtensson skriver manus till programmet som "folk älskar att hata".

Annons

Annons

Vi är slitna men vid gott mod, konstaterar Anna Granath, under Melodifestivalens sista vecka.

Duon har skrivit manus till till såväl deltävlingarna som finalen. Ett arbete som inte bara pågår mellan nio till fem – vaknar man mitt i natten med en bra idé är det bara att skriva ner den, säger Micke Mårtensson.

Manus lever ända fram till 20.00 på lördag. Hittar man någonting kul på lördag morgon försöker man få med det, säger han.

"En tyckfest"

Hittills har kritiken och hyllningarna av programmet följt ett varannan vecka-mönster. Den första deltävlingen fick ett ljummet mottagande av kritikerna, den andra hyllades. Den tredje kritiserades, den fjärde hyllades.

Men det är svårt att tillfredsställa tre miljoner människor. Man älskar att hata det här programmet, det har blivit en grej. Det är spännande alltså, att det kan väcka så mycket känslor, men så länge det gör det så lever programmet. Det ska vara en tyckfest, säger Micke Mårtensson.

Inför varje deltävling fick de olika ledord från SVT att anpassa sig efter. Till exempel var det först "glamour", sedan "ung energi" och därefter "världen utanför".

Det finns en beställning vi måste jobba utifrån, eftersom varje program ska vara olika. Det är svårt att göra sex olika program, alla kan inte bli hyllade. Melodifestivalen är en folkfest och när det blir lite annorlunda än man är van att se i Melodifestivalen väcks kritik, det är inte så konstigt, säger Anna Granath.

Annons

Annons

Christer i fokus

En utmaning var att skriva manus till flera olika personer, berättar duon. De har lagt mycket tid på att lära känna programledarna, och fokusera på varje persons styrkor.

Vi kan inte köra vår egen privata humor på andra, det blir aldrig bra när man tvingar någon att säga skämt de aldrig skulle säga. Det har varit mycket inlyssning, säger Anna Granath.

Finalavsnittet leds av Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw. Manusförfattarna vill inte avslöja för mycket om programmet, men berättar att mycket kommer att handla om programledarnas olikheter.

De är väldigt olika personligheter, vilket jag tror blir jättekul. Det är ju också Christer Björkmans sista program innan han drar vidare på nya äventyr, så det blir lite med Christer i fokus, säger Anna Granath.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!