Mapucheledare når avtal efter hungerstrejk

En demonstrant med en mapuche-flagga under protester mot polisvåld i Chiles huvudstad Santiago i november 2018. Arkivbild.
En demonstrant med en mapuche-flagga under protester mot polisvåld i Chiles huvudstad Santiago i november 2018. Arkivbild.
ChileTT-Reuters

En fängslad ledare för ursprungsbefolkningen mapuche i Chile har nått en uppgörelse med regeringen efter att ha hungerstrejkat i 107 dagar, uppger landets justitieminister Hernán Larraín.

Annons

Annons

Celestino Córdova dömdes 2014 till 18 års fängelse för delaktighet i att ha anlagt en brand som orsakade två äldre jordbrukares död.

Hans hungerstrejk har utlöst protester och väckt uppmärksamhet från internationella människorättsgrupper, samt FN.

Córdova har gått med på att avsluta sin hungerstrejk i utbyte mot att bland annat få tillbringa 30 timmar i sitt hem för att genomföra en traditionell ceremoni som är viktig för mapuchefolket, enligt Larraín.

Denna lösning visar att i de svåraste lägena så är dialog den bästa vägen framåt, särskilt i ett område som Araucanía där situationen är så komplex och det finns en historisk konflikt, säger justitieministern.

Regeringen sitter även i förhandlingar om förbättringar av förhållandena för flera andra fängslade mapuche i Araucanía-regionen. Mapuchefolket, känt för sitt effektiva försvar mot de spanska kolonisatörerna, har länge kämpat mot bland annat markägare om rättigheter till sina förfäders land som annekterades av den chilenska staten.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons