A-
A+

Maratonfesten är tillbaka – med publik

Carolina Wikström. Arkivbild.
Carolina Wikström. Arkivbild.
MarathonTT

Folkfesten Stockholm marathon är tillbaka.

OS-löparen Carolina Wikström är en av de svenska favoriterna.

Mycket pekar på att jag är i väldigt bra form, kanske mitt livs bästa, säger hon.

Annons

Annons

Starten i Stockholm marathon 2019. Arkivbild.
Starten i Stockholm marathon 2019. Arkivbild.

Stockholm marathon som brukar bli en folkfest, har flyttats från den sedvanliga tiden i juni till oktober, på grund av coronapandemin.

Att publikrestriktionerna nu har släppt innebär att åskådarna kan se loppet på plats.

Carolina Wikström menar att det påverkar hennes prestation, positivt.

Det blir extra roligt att familj och vänner kommer, det ger en energikick. Man blir mer motiverad att verkligen prestera sitt bästa, säger hon.

Hanna Lindholm, tolva i Berlin marathon, anmälde sig sent till Stockholm marathon, som också räknas som SM på distansen. Mot Charlotta Fougberg och Carolina Wikström är det på förhand dem tre SM-guldet står mellan.

Vi är de tre svenska löparna som närmast varandra när det kommer till personbästa. För att nå guldet måste jag verkligen få ut mitt max, säger Carolina Wikström.

Säsongsfinal

För Wikström blir Stockholm marathon även säsongsfinal. Årets stora händelse för henne var ändå uttagningen till OS, trots att hon inte klarade SOK:s kvalgräns. Men 28-åringen ansågs vara ett framtidsnamn och fick därför en plats i Tokyo.

Väl på plats på i sin OS-debut tog hon en meriterande 22:a plats på tiden 2.33.19

Jag hade det tufft med träningen innan mästerskapet, men jag lyckades få ordning på mig fysiskt och mentalt när det väl var dags. OS-loppet blev en stor lättnad skulle jag säga. Efter det har det gått väldigt bra med träningen. Mycket pekar på att jag är i väldigt bra form, kanske mitt livs bästa

TT: Vad blir viktigast för dig i loppet?

Inte gå ut för hårt i början för jag tror man behöver krafter till andra halvan i loppet. Om jag kan disponera det på ett bra sätt tror jag det blir avgörande.

Annons

Annons

12 000 anmälda löpare

Mer än 12 000 löpare är anmälda till årets lopp. Ett gott betyg menar tävlingens verksamhetschef David Fridell. Förutsättningarna för att arrangera maraton har varit speciella i år.

Det är otroligt, en konstig känsla nästan, men pirrigt. Det är väldigt skönt att kunna välkomna folk som vi brukar. Givet läget är vi jättenöjda, att det är över 12 000 och att över 30 procent är från utlandet, det känns jättebra, säger han.

2019 var mer än 16 000 anmälda. Något som David Fridell hoppas man kan nå nästa år.

Det har varit tuffa år när vi inte kunnat göra det vi vill.

TT: Hur ser du på loppets framtid?

När det gäller intresset för löpningen så ser vi att de stora loppen har hög attraktionskraft. När det gäller lopp som fungerar som upplevelser, som är mer av en händelse för den breda allmänheten, där tror jag den stora utmaningen ligger får att hålla liv i dem.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.