A-
A+

Mardrömsscenariot: "All olja har sjunkit"

Oljeskadad svan vid Hörvik i Blekinge. Arkivbild.
Oljeskadad svan vid Hörvik i Blekinge. Arkivbild.
OlyckaTT

Kustbevakningen har hittills fångat upp minst 14 000 liter olja, men nu står arbetet stilla.

All kvarstående olja har sjunkit under vattenytan.

Det är bekymmersamt eftersom den inte går att lokalisera, säger Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen.

Det har nu gått tre dagar sedan passagerarfartyget Marco Polo gick på grund i Blekinge.

Tidigare kunde Kustbevakningen lokalisera oljan som läcker från fartyget och fånga upp den, men eftersom vattnet är så kallt har all olja sjunkit mot botten och det är därför oklart var den finns och hur den rör sig.

Det finns ingen olja på vattenytan. Den går inte längre att se från fartyg eller från luften, men jag kan inte svara på hur arbetet går med att fånga upp olja som redan nått land, säger Mattias Lindholm.

Kan röra sig söderut

Oljan har nått land längs kustremsan mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborgs kommun, men enligt prognoserna kommer den att träffa även den skånska kusten.

Nu finns det också ett stråk olja som enligt vår prognos kan leta sig söderut till Åhus i Skåne, säger Mattias Lindholm.

Ännu har olja inte nått stränderna i nordöstra Skåne, men förberedelserna pågår för att minimera skadan. Under natten har kusten kring Åhus rensats från tång.

Miljöfarligt avfall

Så länge vi tar upp färsk tång kan vi använda den som gödsel, men om det kommer olja i den blir det miljöfarligt avfall, säger Anders Johansson, säkerhetschef i Kristianstads kommun.
Man har lagt ut länsar och filtar på stränderna för att samla upp, men det som är problematiskt är att man inte vet exakt var det ska träffa eftersom oljan har dykt, säger Frida Sjöstedt, biträdande beredskapsdirektör vid länsstyrelsen i Skåne.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.