A-
A+

Marijuana blir lagligt i New York

Privat bruk av marijuana är på väg att legaliseras i delstaten New York.
Privat bruk av marijuana är på väg att legaliseras i delstaten New York.
USATT

New York blir den 15:e delstaten i USA att legalisera marijuana för privat bruk. Verksamheten uppskattas ge delstaten motsvarande 3 miljarder kronor i skatteintäkter årligen.

Annons

Annons

Det demokratledda styret i delstatshuvudstaden Albany sade ja till förslaget med rejäl majoritet och guvernör Andrew Cuomo har meddelat att han tänker skriva under lagen inom kort.

Genom ett lagligt system. . . säkrar vi att substansen är säker, från frö till försäljning, säger delstatssenator Liz Krueger, som drivit på för lagstiftningen, enligt tidningen USA Today.

Får ha sex plantor

I praktiken innebär de nya reglerna att personer över 21 år får köpa, inneha och transportera vissa mängder av marijuana lagligt, att cannabis får säljas på klubbliknande lounger samt att privatpersoner får odla upp till sex plantor för eget bruk, skriver The New York Times.

Ett cannabismyndighet ska nu skapas och ett regelverk för produktion, distribution och försäljning ska tas fram. Det beräknas vara på plats om ett år.

Genom lagen hoppas delstatspolitikerna också åtgärda ett annat problem, nämligen att marijuanarelaterade polisingrepp slår orimligt hårt mot minoritetsgrupper. Hela 94 procent av de gripandena som gjordes i staden New York i fjol var gentemot svarta eller spansktalande, så kallade hispanics, visar en studie från stadens polis som public servicekanalen NPR återger.

I ett uttalande säger guvernör Cuomo att han hoppas att lagen ger "marginaliserade grupper rättvisa".

Annons

Annons

Pengar till skolor

Cannabis är narkotikaklassat och olagligt på federal nivå i USA. De nya reglerna har mötts av protester från bland annat delstatens läkarsamfund och Hem- och skolaliknande grupper.

När cannabissystemet är på plats beräknas det generera 350 miljoner dollar årligen i skatteintäkter för delstaten, motsvarande 3 miljarder kronor. 40 procent av dessa ska gå till skolor, 40 procent till en fond för social rättvisa och 20 procent till behandling och utbildning om drogmissbruk, enligt medier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!