A-
A+

Massgripanden i jakt på separatistisk sikh

Det gyllene templet i staden Amritsar i Punjab är sikhernas viktigaste helgedom. Arkivbild.
Det gyllene templet i staden Amritsar i Punjab är sikhernas viktigaste helgedom. Arkivbild.
IndienTT-AFP

Polis i den indiska delstaten Punjab har under helgen stängt av internet och gripit 78 personer i jakten på en radikal sikh-predikant.

Annons

Annons

Den 30-årige Amritpal Singh har de senaste månaderna gjort sig ett namn i Punjab, där han rest runt och agiterat för skapandet av ett självständigt Khalistan, sikhernas namn på ett "rent" Punjab styrt enligt sikhernas religiösa lagar.

I februari tog historien en ny vändning när Singh tillsammans med beväpnade anhängare genomförde en räd mot en polisstation sedan en av hans medarbetare gripits. Flera poliser skadades, vilket ledde till ökade krav på myndigheterna att agera mot predikanten.

På lördagen inleddes en omfattande polisinsats i delstaten, vars 30 miljoner stora befolkning består av 58 procent sikher och 39 procent hinduer. Tillgången till internet blockerades och på söndagen uppgav polisen att 78 personer gripits – dock inte huvudpersonen själv.

Under 80-talet och tidigt 90-tal dödades tusentals i våldsamheter kopplade till Khalistan-rörelsen.

Våldsamheterna nådde sin kulmen när militär 1984 stormade sikhernas främsta helgedom det Gyllene templet. Händelsen ledde till mordet på premiärminister Indira Gandhi senare samma år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.