A-
A+

Massgripanden när makten samlas mot upplopp

En polishelikopter flyger över presidentpalatsen Planalto.
En polishelikopter flyger över presidentpalatsen Planalto.
BrasilienTT-AP-AFP

Flera hundra anhängare till förre presidenten Jair Bolsonaro har gripits efter upploppen i Brasilia. Bolsonaro själv vårdas på sjukhus i Florida.

I en ovanligt enad politisk front fördömer president Lula da Silva, högsta domstolen och kongressens ledare upploppet.

Annons

Annons

Flera hundra personer gripits i Brasilien efter det att myndighetsbyggnader stormades på söndagen.
Flera hundra personer gripits i Brasilien efter det att myndighetsbyggnader stormades på söndagen.
Brasiliens president Lula da Silva på plats i presidentpalatset efter stormningen.
Brasiliens president Lula da Silva på plats i presidentpalatset efter stormningen.
Fler hundra människor tog sig bland annat in i kongressbyggnaden i Brasília.
Fler hundra människor tog sig bland annat in i kongressbyggnaden i Brasília.

Uppgifterna om antal gripna eller frihetsberövade varierar på måndagskvällen, från ett par hundra till omkring 1 200 personer. Sökande efter de som ingick i attackerna mot kongressen, presidentpalatset Planalto och högsta domstolens byggnader pågår även på sociala medier och i allmänna upprop.

Den politiska och rättsliga ledningen i Brasilien har redan markerat svaret på upploppen.

Det gemensamma uttalandet "tar starkt avstånd från terroristhandlingar och kriminell kuppförberedande vandalism" i samband med stormningarna av presidentpalatset, högsta domstolen och kongressen i huvudstaden Brasilia.

Uttalandet från högsta domstolens chefsdomare, de två kamrarnas talmän samt presidenten publicerades på sociala medier av president Lula da Silva.

Bolsonaro på sjukhus

Från USA kommer samtidigt rapporter om att Bolsonaro förts till sjukhus i Orlando, där han vistats sedan han lämnade Brasilien i slutet av december. Enligt brasilianska medier ska den förre presidenten lida av magsmärtor relaterade till de skador han fick när han knivhöggs i magen under ett valkampanjmöte 2018.

Bolsonaro hade tidigare skrivit på Twitter : "Fredliga demonstrationer, som följer lagen, är en del av demokratin. Men plundring och stormning av offentliga byggnader som i dag, liksom de från vänstern 2013 och 2017, är dock bortom lagen", och fortsatte:

"Jag förkastar de anklagelser som, utan bevis, kastats mot mig av den nuvarande ledaren för Brasiliens regering."

Annons

Annons

Federalt ingripande

Tidigt på måndagen meddelades att Ibaneis Rocha, guvernör i det federala distriktet Brasília, tillfälligt tvingas lämna sin post då han inte lyckats förebygga söndagens händelser, skriver tidningen O Globo.

Rocha har å sin sida avskedat huvudstadens säkerhetschef Anderson Torres, som tidigare varit Bolsonaros justitieminister. Åklagarmyndigheten meddelar att högsta domstolen har fått i uppdrag att utfärda arresteringsorder för Torres "och alla andra offentliga tjänstemän som är ansvariga för handlingar och underlåtenhet, som lett till oroligheterna".

Den nytillträdde presidenten Lula da Silva har efter attacken utfärdat ett särskilt dekret som möjliggör ett federalt ingripande, vilket ger regeringen särskilda befogenheter över den lokala polisstyrkan för att återställa lag och ordning i huvudstaden, skriver AFP.

Fördöms världen över

Högsta domstolen beordrade även att de läger som tillhör de Bolsonaroanhängare som i flera dagar tältat i huvudstaden ska tömmas och rivas av militär. Detta arbete uppges ha inletts.

Ett stort antal internationella ledare har fördömt söndagens händelser. FN-chefen António Guterres skriver på Twitter: "Jag fördömer dagens attack mot Brasiliens demokratiska institutioner. Det brasilianska folkets vilja och landets institutioner måste respekteras".

Det är väldigt allvarligt och våldet måste fördömas i alla delar, säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström till Ekot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.