A-
A+

Massivt räddningspaket efter översvämningar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel på plats i det översvämningsdrabbade Iversheim den 20 juli.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel på plats i det översvämningsdrabbade Iversheim den 20 juli.
TysklandTT-AFP-Reuters

Angela Merkels regering samlades på onsdagen för att godkänna ett stort stödpaket för återbyggnad och skydd av översvämningsdrabbade regioner i Tyskland.

Samtidigt uppges hoppet om att hitta överlevande i stort sett vara ute.

Annons

Annons

En vecka efter den värsta översvämningskatastrofen på ett halvt sekel kommer den tyska regeringen att frigöra stöd för förstörda bostäder, affärsrörelser och infrastruktur.

Tysklands federala regering står redo att hjälpa till med mer än de motsvarande två miljarder svenska kronor som tidigare utlovats, uppger finansminister Olaf Scholz på onsdagen.

Dödssiffran i Tyskland har stigit till minst 170. Räddningstjänst letar fortfarande efter saknade medan de röjer vägar och pumpar ut vatten ur översvämmade källare. Men det är nu mycket sannolikt att det rör sig om att hämta kvarlevor, enligt räddningstjänsten – inte överlevande.

Har råd

Förbundskansler Angela Merkel lovar göra allt hon kan för att pengarna ska nå människor snabbt.

Jag hoppas att det ska vara en fråga om dagar, säger hon och tillägger att hon träffat drabbade som "inte hade mer än sina kläder kvar".

Tyskland kommer att ha råd med kostnaderna för översvämningen och stödpaketet kommer inte att innebära några drastiska förändringar av landets ekonomiska planer, enligt finansminister Scholz.

Annons

Annons

Kritik mot regeringen

Översvämningarna dominerar nu den tyska politiska debatten, mindre än tre månader före höstens val där Angela Merkels efterträdare ska utses.

Befolkningen vill få svar på hur Europas största ekonomi kunde tas på sängen av vattenmassorna – trots tidigare varningar från meteorologer. Två tredjedelar av tyskarna anser att federala och regionala beslutsfattare på förhand borde ha gjort mer för att skydda landet från översvämningar, enligt en opinionsmätning som publicerades i tidningen Bild på onsdagen.

Efter kritiken uppgav Angela Merkel på tisdagen att myndigheterna ska utreda var det brustit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!