A-
A+

Mätarfusk ökar snabbt

Stämmer siffrorna på instrumentpanelen? Tusentals begagnade bilar säljs med manipulerade mätare.
Stämmer siffrorna på instrumentpanelen? Tusentals begagnade bilar säljs med manipulerade mätare.
EkonomiTT

Fusk med vägmätare på begagnade bilar ökar snabbt.

Det går att köpa "mätarjusterare" för ett par tusenlappar online, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

Annons

Annons

I juni i år hittade Wayke, en köp- och säljsajt för begagnade bilar, mer än dubbelt så många bilar med felaktiga mätare som i juni förra året.

Fusket går ut på att vrida tillbaka vägmätaren på bilen så att det ser ut som om bilen gått en mycket kortare sträcka än den egentligen gjort.

Tittar man i registren så ser man alldeles för ofta att bilens mätare står på en lägre siffra än den gjorde hos Bilprovningen. Och då är den ju manipulerad, säger Martin Fransson.

Mätarfusk var tidigare nästan endast ett problem för importbilar, men nu är de flesta bilar som upptäcks sålda i Sverige.

Tillsammans med Wayke har Carfax, som säljer faktaunderlag om begagnade bilar, undersöktes fler än 290 000 bilar som var utlagda till försäljning. Cirka 1 500 hade mätarfel.

De allra flesta begagnade bilar är inte manipulerade. Men en begagnad bil med felaktig mätarställning kan säljas tusentals eller tiotusentals kronor dyrare än annars -- pengar som köparen förlorar.

Den snabba ökningen av fusket är oroande, tycker Martin Fransson.

Jag tycker att Transportstyrelsen borde göra den här kollen. Är det någon som borde göra det jobbet så är det väl de, säger han.

Transportstyrelsen skriver till TT att myndigheten ska utreda hur fusket ska stoppas och att förslagen kommer nästa sommar, men vill i övrigt inte kommentera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!