Matchvinnarens kamp mot ryggskadan

Emma Nordin får en klapp på huvudet av Jenni Hiirikoski (6) efter 1–0-målet i segermatchen mot HV71.
Emma Nordin får en klapp på huvudet av Jenni Hiirikoski (6) efter 1–0-målet i segermatchen mot HV71.
IshockeyTT

Ett mål och en assist hjälpte till att sänka HV71 i SDHL-premiären.

Nu hoppas Luleås landslagsstjärna Emma Nordin också få ordning på sina ryggproblem.

Jag känner mig positiv till den behandling och stöttning jag får, sade hon efter den klara 4–0-segern borta över HV71.

Annons

Annons

Luleå tog tre SM-guld mellan 2016 och 2019 och de två sista åren under den perioden valdes Emma Nordin till årets spelare i Sverige.

När HV71 tog över och dominerade förra säsongen drogs Emma Nordin med ryggproblem, inflammation i bäckenlederna.

Hon provade det mesta utan att få bukt med problemen och missade 13 matcher.

Däremellan snittade hon drygt en poäng per match och gjorde 35 på 23 matcher i grundserien och en per match, sex stycken, i slutspelet. Säsongen dessförinnan var motsvarande siffror 59 och 17.

Det är något jag dras med fortfarande och inte har fått ordning på ännu. Men jag har bra medicinsk hjälp och vi fortsätter jobba vidare. Det gäller att vara smart och optimera träningen för kroppen. Man börjar bli till åren så man får vara ännu försiktigare, säger 29-åringen.

En frisk Nordin skulle betyda massor för Luleå i guldjakten och för Damkronornas satsning på att ta sig upp till A-VM igen.

Numret större

Det var Emma Nordin som drog i gång Luleås till slut klara 4–0-seger när hon kanonsköt 1–0 i den första perioden efter ett smart pass från prestigeförvärvet och poängmaskinen Michela Cava från Brynäs.

Därefter var Luleå numret större, Nordin och finländska backstjärnan Jenni Hiirikoski gjorde ett mål och en assist vardera och målvakten Sara Grahn höll nollan med 19 räddningar.

Otroligt kul. Det är en seger som betyder jättemycket så klart. Varje gång man går in i en ny säsong har det hänt mycket med laget och man vet inte riktigt var man står. Ligan blir ju tajtare och tajtare, säger Nordin.

HV71 hade inte förlorat en tävlingsmatch sedan den 30 november i fjol. Det räckte som bekant inte till något guld då säsongen avbröts på grund av coronapandemin när Jönköpingslaget hade vunnit den första SM-finalen över Luleå.

Annons

Annons

Skadelistan längre

I premiären var laget dessutom ordentligt skadedrabbat, Utan nyckelspelare som landslagsbacken Anna Kjellbin och forwardsstjärnorna Hanna Olsson och Sanni Hakala försvann massor med spets. Skadeläget blev ännu sämre i tredje perioden när forwarden Julia Tylke tappade skäret och såg ut att göra illa knäet. Hon fick tas av isen på bår.

Jag vet inte hur det är med henne, men det såg inte bra ut, säger tränaren Joakim Engström och fortsätter:
Det är så klart en tråkig start. Vi är inte vana att förlora, med i dag var Luleå bättre. En förlust kan vara nyttig också. Det visar att vi är mänskliga. Har vi inte en bra dag mot topplagen kan det bli så tråkigt som i dag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons