A-
A+

Mats Strandberg ger ut ny skräckbok

Författaren Mats Strandberg är aktuell med skräckboken ”Konferensen', som handlar om ett gäng kollegor som hamnar på den värsta teambuildingen någonsin.
Författaren Mats Strandberg är aktuell med skräckboken ”Konferensen", som handlar om ett gäng kollegor som hamnar på den värsta teambuildingen någonsin.
LitteraturTT

När Mats Strandberg växte upp var det filmer som ”Alla helgons blodiga natt” och ”Fredagen den 13:e” som väckte hans kärlek till skräckgenren. Nu kommer ”Konferensen”, hans litterära hyllning till den en gång så bespottade slasher-genren.

Annons

Annons

Annons

Annons

'Konferensen' är också en ironisk titt på projekt som ”vill sätta kommunen på kartan”. 'Så ofta har jag varit i en liten ort, velat gå till ett café och fått höra 'det finns inga här längre sen de byggde det nya köpcentret'”, säger Mats Standberg.
"Konferensen" är också en ironisk titt på projekt som ”vill sätta kommunen på kartan”. "Så ofta har jag varit i en liten ort, velat gå till ett café och fått höra 'det finns inga här längre sen de byggde det nya köpcentret'”, säger Mats Standberg.
'Min bok är en hyllning både till slasher-genren och till Agatha Christie', säger Mats Standberg om sin nya bok 'Konferensen'.
"Min bok är en hyllning både till slasher-genren och till Agatha Christie", säger Mats Standberg om sin nya bok "Konferensen".
Alla mina böcker tar avstamp i kärleken till skräckgenren. Sen försöker jag befolka dem med personer, säger Strandberg, lätt snörvlande på grund av pollenallergi. Han är för dagen passande nog klädd i en t-shirt som gör reklam för just ”Halloween”/”Alla helgons blodiga natt”.

I ”Konferensen” befinner sig huvudpersonerna på ett konferenshotell ute på landet. De har samlats inför morgondagens stora händelse i orten, det första spadtaget till ett nytt köpcenter ska tas. Men projektet har många motståndare – och det är kanske någon av dem som gömmer sig utanför hotellet och som är beredd att med hjälp av olika vapen ta livet av alla därinne.

Hyllar Agatha Christie

Det är en tematik som känns igen från många skräckfilmer, men Mats Strandberg nämner också, kanske lite oväntat, Agatha Christie som en inspirationskälla.

I hennes ”Och sen var de bara en” samlas tio personer på en ö, och någon tar livet av dem en efter en. Min bok är en hyllning både till slasher-genren och till Agatha Christie.

Boken är också en ironisk titt på alla de kommuner runtom i landet som ”vill sätta kommunen på kartan”, och som gör detta med oövertänkta projekt typ ett köpcentrum som dödar affärslivet inne i den aktuella orten.

Så ofta har jag varit i en liten ort, velat gå till ett café och fått höra ”det finns inga här längre sen de byggde det nya köpcentret”. Jag ville utforska det där.

Annons

Annons

Mycket blod

”Konferensen” är en stundtals mycket blodig bok, med en uppfinningsrik mördare. Känner Mats Strandberg själv någon gång att ”nu går jag nog lite för långt”?

Nej… det finns inget sexuellt våld, det hade varit onödigt. Annars har jag väl inte så många spärrar, säger han och skrattar.

Han säger att han efter romanen ”Slutet”, där Jorden går under, kände för något kul, med action och splatter. Det trodde han skulle bli "superlätt".

Men det var svårt. För det här var första gången jag skrev om människor som redan kände varandra. I de andra böckerna har det varit personer som lärt känna varandra efter hand. Nu börjar ju boken med nio personer i en minibuss och jag måste från början veta exakt vad de tycker om varandra.

Film- och tv-projekt

Mats Strandbergs böcker är översatta till ett femtontal språk och det diskuteras och planeras kring olika film- och tv-projekt.

”Färjan” har åkt runt hela jorden, men alla projekt har på något sätt fallit mellan stolarna. Nu ska vi gå tillbaka till ursprunget med den. ”Hemmet” utvecklas som film, ”Slutet” är såld till USA. ”Konferensen” kan bli svensk film, som ”The office” möter ”Fredagen den 13”. Men vem vet. Det kan bli mycket på en gång eller ingenting alls.

Det som kommer härnäst är en serieroman där Strandberg arbetar tillsammans med serietecknaren Henrik Jonsson. Den heter ”Hell Hotell” och ges enligt planerna ut under 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz