A-
A+

Matsuyama höll undan för historisk seger

Hideki Matsuyama, iklädd sin gröna Masterskavaj, jublar efter segern.
Hideki Matsuyama, iklädd sin gröna Masterskavaj, jublar efter segern.
GolfTT

Hideki Matsuyama gjorde det ingen japan tidigare mäktat med, att vinna en majortävling i golf.

Nu hoppas han platsa i landets lag i sommarens olympiska spel på hemmaplan.

Jag ser verkligen fram emot OS. Om jag får vara med i laget – och det ser det väl ut som att jag får, säger han ödmjukt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Med fyra slags ledning inför de sista 18 hålen av US Masters var det uppdukat för en historisk japansk seger. Och visst lyckades Hideki Matsuyama hålla utmanarna stången och ser nu fram emot hyllningarna på hemmaplan, då iklädd den gröna segerkavajen.

Jag kan inte ens tänka mig hur det kommer att bli, men vilken häftig känsla att få ta med mig kavajen till Japan, säger han i segerintervjun.

"Blev riktigt nervös"

Den jagande kvartetten hade behövt hjälp av Matsuyama själv för att kunna komma ikapp, och han medger att nerverna hade kunnat ställa till det.

Det kändes riktigt bra att gå upp mot första tee, tills jag stod där och då slog det mig att jag spelar i sista bollen på Masters och jag leder med fyra slag, säger han.
Och då blev jag riktigt nervös.

Nervositeten visade sig också på första hålet. Utslaget hamnade en bra bit in bland träden på höger sida och den inledande bogeyn som följde öppnade för de andra att närma sig.

Men fler gåvor fick de vänta på. Matsuyama klarade legendariska "Amen Corner", hål 11 till 13, utan att tappa slag – en bogey och en birdie – men såg ut att darra på manschetten på 15:e. Ett för långt inspel hamnade i vattnet och en bogey där samtidigt som då främste utmanaren Xander Schauffele i samma boll rullade i en birdie minskade avståndet till två slag inför luriga korthålet, nummer 16 – nytt vattenbesök där för Matsuyama och tävlingen skulle plötsligt kunna bli vidöppen.

Annons

Annons

"Tomt i huvudet"

Men i stället var det Schauffele – tvåa bakom Tiger Woods 2019 – som med plågad blick fick se sin järnåtta ätas upp av vinden och bollen rulla ner i vattnet och ännu en segerchans försvinna.

Till slut räckte det för 29-årige Matsuyama med en 73-runda, och bogey på avslutningshålet, för att med totalt 278 slag säkra segern, ett före debutanten Will Zalatoris.

När sista putten gick i blev det helt tomt i huvudet. Men sedan fick jag en kram av Xander och såg min caddie Shota och kramade honom och blev så glad för hans skull för det var hans första seger med mig, säger Matsuyama.
Och då började det sjunka in, glädjen över att vara Masters-mästare.

Tända OS-elden?

Efter segern blir Matsuyama tillsammans med tennisspelaren Naomi Osaka antagligen ett av japans stora affischnamn inför OS i Tokyo i sommar.

Jag ser verkligen fram emot OS. Om jag får vara med i laget, och det ser det väl ut som att jag får, så kommer jag göra mitt bästa och förhoppningsvis spela bra.

Kanske blir det inte bara spel i de olympiska spelen, majorsegern har även gjort honom till kandidat att få tända OS-elden.

Det hade verkligen varit en ära, men jag vet inte hur mitt schema ser ut. Men om allt passar och jag är i Japan när det är dags och de frågar mig skulle det vara en stor ära.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr