Mbappé har covid-19 – ingen svensk smittad

Kylian Mbappé var med och mötte Sverige i Nations League på Friends arena i lördags och avgjorde då 1–0-matchen.
Kylian Mbappé var med och mötte Sverige i Nations League på Friends arena i lördags och avgjorde då 1–0-matchen.
FotbollTT-AFP

Frankrikes anfallsstjärna Kylian Mbappé har testats positivt för covid-19 och lämnat landslagstruppen inför Nations League-matchen hemma mot Kroatien i Paris.

Sveriges landslagsläkare Anders Valentin meddelar att samtliga blågula fotbollsspelare testat negativt inför hemmamötet med Portugal.

Annons

Annons

I lördags avgjorde Kylian Mbappé bortamatchen mot Sverige i Nations League, med sitt 1–0-mål på Friends arena i Solna.

På måndagskvällen var han med och tränade med det franska landslaget inför tisdagens hemmamatch, och repris på VM-finalen 2018 som Frankrike vann, mot Kroatien på Stade de France i Paris. Efter träningen fick Mbappé reda på att han testats positivt för coronaviruset.

"Skiljts från gruppen"

"Han har skiljts från gruppen och åkt hem, efter att provsvaren kommit i slutet av träningen"; säger den franska landslagsledningen enligt nyhetsbyrån AFP.

Mbappé, som enligt medieuppgifter inte ska känna av några symtom, är därmed den sjunde Paris Saint Germain-spelaren som fått covid-19. Tidigare har också brasilianske anfallsstjärnan Neymar testats positivt.

Med anledning av den franska stjärnans positiva provsvar, två dagar efter mötet med Sverige, kom den svenska landslagsläkaren Anders Valentin med ett uttalande via Svenska fotbollförbundet. Knappt ett dygn före "Blågults" Nations League-möte med Portugal på Friends.

Annons

Annons

Symptomfritt i Sverige

"Att Mbappé testat positivt för covid-19 nu betyder inte nödvändigtvis att han var smittsam i lördags, då han ju dessutom var testad negativ inför matchen. Det betyder inte ens säkert att han är smittsam nu", säger och Valentin och fortsätter:

"Risken att bli smittad av covid-19 finns framför allt vid långvarig kontakt inomhus, och som bekant är det ju nästan omöjligt att få långvarig kontakt med Mbappé utomhus under en fotbollsmatch. Sålunda bedöms risken att någon av våra spelare skulle ha smittats i samband med matchen som mycket låg. Hela den svenska truppen har dessutom testat negativt inför kommande match, alla är symtomfria och mår bra."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons