A-
A+

McIlroy majorfavorit på tuffa Kiawah Island

Rory McIlroy under ett inspelsvarv på Ocean Course på Kiawah Island.
Rory McIlroy under ett inspelsvarv på Ocean Course på Kiawah Island.
GolfTT

Kommer Rory McIlroy bemästra Kiawah Island bäst igen? Och hur är läget med svenskarna?

Här är guiden inför PGA-mästerskapet, golfherrarnas andra major i år.

Annons

Annons

Annons

Annons

+ Banan

Ocean Course på Kiawah Island, ett par mil utanför Charleston i South Carolina, har utnämnts till USA:s tuffaste bana av Golf Digest. Den här veckan är banan också rekordtuff på papperet. De 18 hålen mäter tillsammans 7 876 yards (7 202 meter) vilket är längst genom tiderna i en major. Skulle det dessutom blåsa upp på sanddynerna vid Atlantkusten blir banan förstås extra knivig.

Den kommer få många av oss att se fåniga ut den här veckan, säger Billy Horschel, som nyligen vann WGC-tävlingen i matchspel, enligt nyhetsbyrån AFP.

Banan byggdes till Ryder Cup 1991 (känt som "War by the shore") och stod värd för PGA-mästerskapet även 2012.

+ Favoriten

Rory McIlroy vann med förkrossande åtta slags marginal för nio år sedan, så det är ingen tvekan om att nordirländaren trivs på Kiawah Island. Nu visar den förre världsettan dessutom fin form – han vann Wells Fargo Championship för bara två veckor sedan och är oddsmakarnas favorit.

Jag är nöjd med mitt spel för närvarande, jag kan se mig själv skjuta bra scorer på den här banan. Om jag spelar någorlunda nära min kapacitet är jag säker på att jag har en bra chans, säger McIlroy som tog sin fjärde och senaste majorseger i PGA-mästerskapet 2014.

+ Utmanarna

De är förstås många i ett urstarkt startfält där 99 av världens 100 bästa spelare är på plats. Bryson DeChambeau kan gynnas av den långa banan och formstarke Jordan Spieth jagar den enda majortitel han saknar för att fullborda en "career grand slam". Och då har vi inte nämnt världsettan Dustin Johnson, tvåan Justin Thomas, eller trean Jon Rahms jakt på karriärens första major. Heta norrmannen Viktor Hovland, nu elva i världen med fortfarande i väntan på sin första topp 10 i en major, är en tänkbar outsider.

+ Hjälpmedlet

Amerikanska PGA (ej att förväxla med PGA-touren) är värd för PGA-mästerskapet och har valt att för första gången tillåta avståndskikare som hjälpmedel för spelarna. Tanken är att det ska skynda på det ofta kritiserade speltempot, men det återstår att se hur det blir med den saken.

+ Henrik Stenson

Nådde en tredjeplats i PGA-mästerskapet både 2013 och 2014, men nu har toppformen lyst med sin frånvaro en lång tid. Med start den här veckan går Stenson in i en intensiv slutspurt för att försöka sno den andra svenska OS-platsen från Henrik Norlander. Stenson ska tävla fem veckor i rad, något han inte har gjort sedan 2013. Efter PGA-mästerskapet väntar Charles Schwab Challenge i Texas, European Open i Tyskland, hans egen Scandinavian Mixed på Vallda och US Open på Torrey Pines innan OS-kvalperioden är över.

+ Alex Norén

Är den andre svensken i startfältet och det största blågula hoppet, i alla fall sett till spelet på sistone. Norén, som är högst rankad och nära en OS-plats, spelade förra veckan världsklassgolf – i två dagar. Men andraplatsen inför helgen slutade i en delad 21:a plats efter en mindre lyckad avslutning på PGA-tourtävlingen i Texas. Norén har varit med i PGA-mästerskapet åtta gånger, men utan större framgång. Bäst hittills är insatsen i fjolårets uppskjutna upplaga, där Norén slutade delad 22:a.

+ Starttiderna

Det blir ingen sovmorgon för svenskarna när spelet inleds på torsdagen. Henrik Stenson peggar upp på hål 1 klockan 08.06 lokal tid (14.06 i Sverige) medan Alex Norén slår ut på samma hål klockan 08.28 (14.28).

Tidig väckning blir det också för Rory McIlroy, Justin Thomas och Brooks Koepka (08.33/14.33 på hål 10). Direkt därefter på samma hål följer trebollen med titelförsvararna i de amerikanska majortävlingarna – Collin Morikawa, Bryson DeChambeau och Hideki Matsuyama (08.44/14.44).

+ Prispengarna

Totalt 11 miljoner dollar (cirka 91 miljoner kronor) står på spel för de 156 spelarna. Vinnarens prischeck är 1,98 miljoner dollar (cirka 16,4 miljoner kronor).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss