Medier: Navalnyj fick novitjok i kalsongerna

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
RysslandTT

I förra veckan pekade journalistgruppen Bellingcat ut den ryska säkerhetstjänsten FSB som skyldig till förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Nu kommer nya uppgifter från amerikanska CNN : Navalnyj ska ha förgiftats med novitjok i kalsongerna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det bisarra avslöjandet ska ha gjorts med en möjligen än mer häpnadsväckande metod. Enligt CNN, som tillsammans med Bellingcat, tyska Der Spiegel och ryska The Insider deltagit i undersökningen, ringde Navalnyj själv upp en av de FSB-agenter som ingick i ett topphemligt förgiftningsteam som i åratal har skuggat oppositionspolitikern i väntan på ett tillfälle att slå till.

Navalnyj, som sedan kort efter attacken befinner sig på hemlig ort i Tyskland för att återhämta sig, presenterade sig under samtalet som en högt uppsatt medlem i Rysslands nationella säkerhetsråd.

Det gick hem, enligt CNN:s rapport, och mannen talade öppenhjärtigt om att det Sovjetutvecklade nervgiftet placerades i fast form i Navalnyjs kalsonger, där det enligt toxikologer ska ha aktiverats av svett.

FSB avfärdar saken som en "provokation". "Videoklippet med telefonsamtalet är uppdiktat", meddelar säkerhetstjänsten enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

Rysslands president Vladimir Putin antydde i förra veckan att Navalnyj inte var tillräckligt viktig för att döda, men att FSB "troligen skulle ha avslutat jobbet" om de faktiskt haft för avsikt att ta livet av honom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons