A-
A+

Mellbergs nya roll: "Tycker mest om att analysera"

Olof Mellberg i Helsingborg. Arkivbild.
Olof Mellberg i Helsingborg. Arkivbild.
FotbollTT

Tränarkarriären är pausad, men inte avslutad. Olof Mellberg vill gärna bli huvudtränare i en fotbollsklubb igen. Men han vill få distans innan tränar ett nytt lag.

Under tiden kommer den gamla landslagskaptenen figurera som Champions League-expert i tv – turneringen som inleds på tisdag.

Annons

Annons

Jag trivs väldigt bra med att vara tränare, jag tror det passar mig väldigt bra att vara det, säger Olof Mellberg om rollen som han haft senaste åren.

Förre landslagskaptenen, med 117 matcher i Blågult på meritlistan, har varit utan tränarjobb sedan han åkte ur allsvenskan med Helsingborgs IF. Han kom till klubben september 2019 för att rädda kvar det krisande Skånelaget.

2019 gick det, men säsongen 2020 kunde han inte rädda klubben från att åka ur högsta serien.

Det har varit ett otroligt bra uppdrag och utvecklande för mig. Sen kanske det inte blev det smartaste valet ur ett karriärsperspektiv.

Hög av erbjudanden

Efter succén med Brommapojkarna – där Mellberg ledde Stockholmslaget till uppflyttning till superettan och sedan allsvenskan – var han het på tränarmarknaden och det fanns en hög av erbjudanden.

Efter en kortare sejour som tränare i danska klubben Fremad Amager fick han sedan frågan om att bli huvudtränare i Helsingborgs IF.

Ett erbjudande som passade honom bra där och då.

Jag trivdes otroligt bra klubben. Det är en fantastisk klubb på många sätt men som har haft det jobbigt de senaste åren och vi slutade tyvärr näst sist under min tid där.

TT: Vad gick fel i Helsingborg?

Det vi i slutändan ställde upp med i allsvenskan höll inte, det var ett brutalt år med skador och frånvaro av spelare. I kombination med en svår coronasäsong där vi saknade träningsmatcher att spela, samt avsaknad av pengar under sommaren när vi behövde värva. Vi var inte redo för säsongsstarten och hade en bedrövlig start.

Sedan dess har Mellberg inte suttit på en tränarbänk. Han tror att det kan vara sunt att få lite distans efter de senaste uppdragen.

Annons

Annons

"Blir en utmaning"

I stället tar han plats i en tv-studio i höst. Han blir expert i C Mores Champions League-sändningar.

Jag kommer inte vara den som rabblar historiska resultat, eller har stenkoll på fotbollsmarknaden, spelare och tränare. Jag är egentligen mer intresserad av själva spelet, säger han och utvecklar:
Jag följer till exempel inte lag på det sättet. Jag kommer läsa på så gott jag kan, men jag tycker mest om att analysera spelet.

Den tungt meriterade Mellberg har spelat i den prestigefyllda europeiska turneringen med klubbar som Juventus, Olympiakos och FC Köpenhamn.

Det är spännande, det blir en utmaning. Jag har inte rört mig i mediala sammanhang på det här sättet tidigare.

TT: Vad kommer du vara för expert?

Jag kommer mest titta vad som händer just på planen. Det som har hänt tidigare och den historiska kontexten tror jag andra kan bättre.

Herrarnas Champions League-gruppspel börjar på tisdag. Under gruppspelet på tisdagar och onsdagar kommer två matcher ha avspark klockan 18.45 och resterande matcher börjar 21.00.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!