A-
A+

Mer tid i brexitstrid

Slovakiske kommissionären Maros Sefcovic är ansvarig för brexitfrågor i EU-kommissionen. Arkivfoto.
Slovakiske kommissionären Maros Sefcovic är ansvarig för brexitfrågor i EU-kommissionen. Arkivfoto.
BrexitTT:s korrespondent

Ett lugnare tonläge ger nytt hopp om att att lösa tvisten mellan EU och Storbritannien kring handelsvillkoren för Nordirland efter brexit. Nya samtal väntar nästa vecka.

Annons

Annons

Diskussionsplatsen på fredagen var London där EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic träffade Storbritanniens brexitminister David Frost.

Något genombrott nåddes inte, men var heller inte väntat. Men det blev heller inte något sammanbrott – som vissa befarat.

I stället anas en delvis ändrad inställning från brittisk sida av Sefcovic, som är en av åtta viceordföranden i EU-kommissionen.

Jag konstaterar och välkomnar förändringen i ton i diskussionerna med David Frost i dag och jag hoppas att det kommer att leda till resultat som verkligen märks för folk i Nordirland, säger EU-kommissionären på en presskonferens i London.

Hoppar av?

Inom EU har oron på sistone vuxit allt mer för att Storbritannien ska hoppa av samtalen, med hänvisning till den paragraf i det gemensamma Nordirlandsavtalet som gör det möjligt att införa ensidiga åtgärder.

Inför fredagsmötet avfärdades dock det av brittiska källor till tidningen The Times.

Att åkalla artikel 16 (den berörda paragrafen) löser inte de problem vi står inför. Även om vi gör det måste vi ändå tillbaka till förhandlingsbordet, sade en källa till tidningen.

Annons

Annons

Nya samtal

Officiellt konstaterar Storbritannien att "betydande skillnader" fortfarande råder och att "ny energi och kraft" nu behövs.

Därför kommer ännu mer intensiva samtal äga rum i Bryssel under nästa vecka, inom alla områden, med särskilt fokus på medicin och tullfrågor. Lord Frost och viceordföranden kommer att mötas i slutet av nästa vecka för att stämma av framstegen, säger en regeringstalesman enligt nyhetsbyrån AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.