Mer våld i Elfenbenskusten – manas till samtal

Poliser passerar protester i Abidjan den 3 november. Våldet efter presidentvalet i Elfenbenskusten fortsätter, sedan oppositionen vägrat att godta resultatet. Arkivbild.
Poliser passerar protester i Abidjan den 3 november. Våldet efter presidentvalet i Elfenbenskusten fortsätter, sedan oppositionen vägrat att godta resultatet. Arkivbild.
ElfenbenskustenTT-AFP-Reuters

Nya drabbningar har ägt rum i Elfenbenskusten efter presidentvalet den 31 oktober. Tio personer har mist livet sedan det omstridda resultatet spikades på måndagen.

Annons

Annons

Den sittande presidenten Alassane Ouattara förklaras ha vunnit valet med 94 procent av rösterna, men oppositionen säger fortsatt nej.

Ouattara hade lovat att lämna över makten efter de två mandatperioder som grundlagen tillåter, men när hans tilltänkte efterträdare dog i somras ångrade han sig. Våldet kring valet river upp gamla sår, främst från valet 2010 där ett inbördeskrig tog vid när den dåvarande presidenten Laurent Gbagbo vägrade att erkänna sig besegrad av Alassane Ouattara.

I ett tal har Ouattara sagt sig vara tillgänglig för dialog med oppositionen, som redan har tagit initiativ till en egen regeringsbildning.

Det är ett steg i rätt riktning och vi vill att man agerar för att lugna ned saker och ting och att snabba och konkreta åtgärder vidtas för att vända blad från våld och splittring, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

De västafrikanska ländernas samarbetsorgan Ecowas gratulerar Alassane Ouattara till segern, skickar varma lyckönskningar och uppmanar honom samtidigt att försöka ena ivorianerna på fredligt vis.

Fler än 8 000 människor har flytt landet till följd av det våld som blossat upp efter valet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons