A-
A+

Merkel backar om stängt i påsk – ber om ursäkt

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
TysklandTT

Angela Merkel backar från beslutet tidigare i veckan att hålla extra stängt i påsk.

I ett snabbinkallat möte med delstatsledare försöker tyska regeringen hantera växande kritik.

Annons

Annons

Beslutet att stänga ner Tyskland under påsken var ett misstag, säger förbundskanslern efter mötet.

Planerna på en nedstängning under påsken togs fram med de bästa av avsikter, säger hon och tillägger att besluten var för snabbt framtagna och inte kunde förverkligas med så kort varsel som det var fråga om.
Det är jag som har begått ett misstag här, bara jag, säger Merkel.
Jag har sagt detta till regeringscheferna i delstaterna i ett videomöte. Jag ber om ursäkt för den osäkerhet som det skapade.

Hård kritik

Mötet under onsdagsförmiddagen beskrivs som oväntat – det har bara gått ett par dagar sedan förbundskanslern senast sammanträdde med företrädare för delstaterna och beslutade om fortsatta restriktioner.

Onsdagens möte, som inleddes klockan 11, handlade om den hårda kritik som riktats mot både regeringen och delstaterna efter det senaste beslutet om en förlängd lockdown och extra tuffa restriktioner i påsk.

Flera medier beskriver frustrerade delstatsledare som kritiserar både själva besluten om förlängda och till viss del skärpta restriktioner, samt hur besluten fattades.

Annons

Annons

Röd dag eller inte?

Ministerpresidenten i Thüringen, från vänsterpartiet Die Linke, säger till ZDF:s Morgenmagazin att han under mötet tittade på en skärm i sex timmar, och att han fortfarande inte har förstått huruvida skärtorsdagen ska vara en röd dag eller inte.

Och inrikesminister Horst Seehofer, från regeringspartiet CSU, är kritisk mot uppmaningen till kyrkor att inte fira gudstjänster under påsken.

Nu byter Merkel och delstatsledarna alltså helt fot, och stänger inte ner Tyskland under två extra dagar under påsken, som tidigare sagt. Därmed rivs beslutet från tidigare i veckan upp.

Det omdiskuterade mötet i måndags drog ut ordentligt på tiden. Först under natten mot tisdag meddelade Merkel att man enats om att restriktionerna skulle förlängas och till viss del skärpas under påskhelgen.

Växande kritik

Kritiken lät inte vänta på sig – företagsledare var missnöjda med att restriktionerna förlängdes och medicinsk expertis ansåg att de inte var skarpa nog. Merkel själv hade förespråkat hårdare begränsningar i vardagslivet för att minska smittspridningen. Tyskland var före den senaste uppgången i antal smittade på väg att sakta öppna upp samhället igen.

Merkels parti Kristdemokraterna (CDU) har fått växande kritik för hur det hanterar pandemin, bland annat för en vaccinationstakt som anses för långsam och en korruptionsskandal kring uppköp av munskydd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!