Merkel i nyårstal: Svåraste året som kansler

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
TysklandTT

Tiden vid makten är snart till ända för Angela Merkel. I sitt årliga nyårstal utser hon 2020 till det svåraste av sina femton år som tysk förbundskansler – men ser vaccinationsstarten som ett ljus i mörkret.

Annons

Annons

Annons

Annons

Merkels nyårstal är förmodligen hennes sista, vilket hon tar fasta på.

Om nio månader är det val till förbundsdagen, och jag ställer inte upp för omval. I dag är alltså med all sannolikhet den sista gången jag får möjlighet att hålla ett nyårstal till er, säger förbundskanslern, iförd en av sina karaktäristiska kavajer – den här gången i guld.

Många kriser

Förbundsrepublikens fader Konrad Adenauer har hon redan gått om. Skulle regeringsbildningen efter valet 2021 dra ut ordentligt på tiden passerar Merkel även återföreningskanslern Helmut Kohl och blir Tysklands längst sittande regeringschef. Sedan hon tillträdde 2005 har Merkel fått hantera finanskrisen 2008, den grekiska skuldkrisen och inte minst flyktingkrisen 2015.

Det svåraste året har ändå varit 2020, säger hon.

Jag tror inte att jag överdriver om jag säger så här: Aldrig under de senaste 15 åren har vi upplevt det gångna året som så tungt, och aldrig har vi sett fram så mycket mot det nya så fulla av hopp, trots många farhågor och viss skepsis.

Annons

Annons

Känga åt skeptiker

Merkel skickar några ord till de tyskar som på grund av restriktioner berövats möjligheten att ta ett sista avsked av döende familjemedlemmar.

Jag kan inte lindra er smärta, men jag tänker på er, särskilt i kväll.

Hon ger också en känga åt de så kallade coronaskeptiker som ifrågasätter hanteringen av pandemin, i vissa fall även virusets själva existens.

Jag kan bara föreställa mig hur bittert det måste kännas för alla dem som sörjer närstående som de förlorat i corona, eller för dem som måste kämpa med följderna av sin sjukdom, när vissa oförbätterliga människor ifrågasätter eller förnekar viruset, säger hon.
Konspirationsteorier är inte bara osanna och farliga, de är också cyniska och grymma. Jag kommer också att låta vaccinera mig när min tur kommer.

Talet sänds i tysk tv strax efter klockan åtta på nyårskvällen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons