Mest positiva reaktioner på brexitavtalet

Den skotske regeringschefen Nicola Sturgeon är en av få europeiska ledare som inte hyllar brexitavtalet. Arkvibild
Den skotske regeringschefen Nicola Sturgeon är en av få europeiska ledare som inte hyllar brexitavtalet. Arkvibild
BrexitTT-AFP-Reuters

Flera europeiska ledare hyllade julaftonens brexitavtal som en framgång. Men den skotske regeringschefen Nicola Sturgeon säger att det är dags för Skottland att bli ett självständigt europeiskt land. Och Spanien vill nå en uppgörelse med Storbritannien om Gibraltar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nicola Sturgeon skriver på Twitter att "det är värt att komma ihåg att brexit sker mot Skottlands vilja" och tillägger:

"Och det finns ingen överenskommelse som någonsin uppväger vad brexit tar ifrån oss. Det är dags lägga ut kursen för vår egen framtid som ett självständigt europeiskt land".

"Bra kompromiss"

Irlands premiärminister Micheal Martin säger däremot att uppgörelsen "utgör en bra kompromiss och ett balanserat resultat" som kommer att undvika en hård gräns mot Nordirland. Han tillägger att "Storbritannien alltid kommer att vara en nära vän och partner".

Frankrikes president Emmanuel Macron, som just återhämtat sig från att ha varit sjuk i coronaviruset, twittrar att "Europas enighet och beslutsamhet gav resultat". Han lägger till att "överenskommelsen med Storbritannien är väsentlig för att skydda våra medborgare, våra fiskare och producenter".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hyllar också uppgörelsen och säger att hon är övertygad om att avtalet står för ett "bra utfall" som Tyskland kan ställa sig bakom.

Annons

Annons

Löfven positiv

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven är positiv i ett skriftligt uttalande till TT:

"Med ett avtal står vi betydligt bättre rustade, även om det naturligtvis ändå kommer att märkas att Storbritannien lämnar EU. Nu finns ramarna för ett framtida nära samarbete mellan Storbritannien och Sverige och EU".

De europeiska ledarna i Sydeuropa hyllar också avtalet. "Storbritannien kommer att vara en viktig partner och allierad för EU och Italien", skriver den italienske premiärministern Giuseppe Conte på Twitter.

Spaniens premiärminister är Pedro Sanchez välkomnar uppgörelsen på Twitter, men betonar att samtalen med Storbritannien om Gibraltars framtida status måste fortsätta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons