A-
A+

Metropolitanoperan tillbaka på bio

Metropolitanoperan in New York är tillbaka på biograferna i höst. Arkivbild.
Metropolitanoperan in New York är tillbaka på biograferna i höst. Arkivbild.
BioTT

Med start den 9 oktober är New York-institutionen Metropolitanoperan tillbaka på biograferna efter ett års påtvingat uppehåll på grund av coronapandemin, enligt ett pressmeddelande från Folkets Hus och Parker.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den kommande säsongen består av tio föreställningar, inklusive Met-premiären av tre samtida operor –vilket är det största antalet sedan år 1928.

"Vi är väldigt glada att efter den långa nedstängningen åter kunna erbjuda opera till publik i hela Sverige. Det blir ett kärt återseende med en säsong som känns extra passande för en återstart," säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, i pressmeddelandet.

En av höstens premiärer är den omtalade "Fire Shut Up in My Bones" av Terence Blanchard, vilket är den första operan av en svart kompositör som sätts upp i institutionens historia.

Övriga premiärer är Matthew Aucoins "Eurydike" och Brett Deans "Hamlet". Repertoraren består även av en nyuppsättning av originalversionen på franska i fem akter av Verdis "Don Carlos", liksom nya iscensättningar av Verdis "Rigoletto" och Donizettis "Lucia di Lammermoor."

The Metropolitan Opera – även kallad The Met – tvingades ställa in säsongen 2020-2021 på grund av coronapandemin.

Enligt operachefen Peter Gelb kommer man också att vara lyhörd inför att publiken initialt kan visa sig vara mer försiktig, och ett antal operor kommer att ha kortare speltider.

Operans livesändningar når över 2 200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss