A-
A+

Mette-Marit får salut trots allt

Norges kronprinsessa Mette-Marit. Arkivbild.
Norges kronprinsessa Mette-Marit. Arkivbild.
NorgeTT

Norges kronprinsessa Mette-Marit kommer att saluteras med 21 kanonskott när hon den 19:e augusti firar sin 48:e födelsedag. Det meddelar den norska försvarsstaben efter att ha hotat dra in saluten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Försvaret hade tidigare i år aviserat att saluten kan komma att tas bort på några av de dagar då kanonerna luftas, bland annat då på Mette-Marits födelsedag.

Anledningen till att saluten skulle upphöra för kronprins Haakons hustru är att andra länder, som Sverige och Storbritannien, bara saluterar kungen eller drottningen och tronarvingen.

Försvarsstaben skriver enligt VG att "det är naturligt att upprätthålla saluteringen" men också att ett stopp kan komma i framtiden, om än inte i år.

Det gäller även en för norrmännen kanske viktigare salut: den som traditionsenligt avfyras den 7:e juni, dagen för upplösningen av unionen med Sverige 1905.

Det är förmodligen inte förnuftigt att fortsätta att salutera den 7:e juni in i evigheten. Det är nu 116 år sedan unionsupplösningen trädde i kraft och det är möjligt att planera ett stopp för saluten någon gång i framtiden, kanske 2025 eller 2030, sade överste Knut Henry Thorvaldsen till Forsvarets forum när planerna på att skära ner på kanonmullret från dagens sju gånger per år diskuterades i våras.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?