A-
A+

MFF-vd: Allsvenskan fortfarande en öppen liga

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.
FotbollTT

När Malmö FF senast tog sig till Champions League tjänade klubben närmare 200 miljoner kronor.

Nu kan skåningarna återigen nå fotbollens finrum – och döda spänningen en gång för alla i allsvenskan?

Nej, det har väl visat sig att allsvenskan fortfarande är en ganska öppen liga, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Annons

Annons

Malmö FF är endast ett framgångsrikt dubbelmöte med bulgariska Ludogorets från att nå gruppspelet i Champions League (CL), men oavsett hur det går i det sista kvalsteget är skåningarna klara för spel i Europa League (EL).

Bara platsen i Europas näst finaste klubblagsturnering är värd runt 90 miljoner kronor – plus intäkter från olika gemensamma potter samt eventuella sportsliga framgångar i Europa League. De riktigt stora pengarna finns dock i vanlig ordning i Champions League. Där är startplatsen i sig värd hela 160 miljoner kronor.

Det är klart att vi helst spelar i finrummet när chansen finns, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd, till TT.

Vann sin EL-grupp

Pengarna är större i Champions League på alla sätt och vis. En vunnen gruppspelsmatch ger 28,6 miljoner kronor – i Europa League är belöningen för tre poäng 6,4 miljoner kronor. Å andra sidan är CL-motståndet betydligt tuffare.

Det sportsliga är ju en sak, det ekonomiska är en annan sak. Vi har visat att vi sportsligt kan prestera bra i Europa League och har till och med vunnit gruppen där (2019), men vi vet att det är svårare att vinna matcher i Champions League, säger Carlnén.

Konkurrensen har dock skärpts även i Europa League. Turneringen har bantats från 48 till 32 lag när 16 platser flyttats över till nya Europa Conference League.

Det är nog ett strå vassare än vad det har varit innan. Med färre lag borde det innebära att det är bättre lag, säger Niclas Carlnén.

Under sina fyra gruppspel i Europa – två gånger i Champions League och två gånger i Europa League – sedan 2014 har Malmö dragit in sammanlagt 541,9 miljoner kronor netto, enligt klubbens årsredovisningar. Miljoner som gjort MFF till den överlägset rikaste klubben i allsvenskan.

TT: Med alla miljoner ni kan dra in och alla miljoner ni redan har – dödar ni spänningen i allsvenskan för gott med ett nytt Champions League-avancemang?

Nej, det har väl visat sig att allsvenskan fortfarande är en ganska öppen liga med många bra lag. Bland annat handlar det om den säsongen och det täta spelschema vi får. Det är svårt att spela ett Europagruppspel samtidigt som man levererar absoluta toppresultat i allsvenskan.

Annons

Annons

"Välkommet tillskott"

TT: Hur viktiga är årets Europapengar med tanke på hur pandemin drabbat er ekonomiskt?

Det finns två perspektiv där. Det ena är att vi har använt de pengar vi tjänat tidigare till att köpa stadion, amortera på lånen och vi har förbättrat träningsmöjligheter med två planer. Vi har även förstärkt ledar- och tränarstaben kring både a- och ungdomslag, och vi har förbättrat vår trupp i a-laget. Så vi har tagit steg på alla plan, säger Carlnén och fortsätter:
Med ett minusresultat i fjol på 50 miljoner är det klart att det är välkommet med ytterligare tillskott. Men det kommer ju inte enbart täcka detta utan förhoppningsvis även ge oss möjligheten att utvecklas ytterligare,.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!