A-
A+

Miami Beach försöker stoppa festande ungdomar

Miami Beach skärper reglerna i ett försök att kontrollera ungdomar som rest till destinationen för att fira sin vårledighet.
Miami Beach skärper reglerna i ett försök att kontrollera ungdomar som rest till destinationen för att fira sin vårledighet.
USATT

Vandalism, våld och kaos. Det har fått Miami Beach att utropa nödläge och införa utegångsförbud sedan horder av festande ungdomar tagit sig till staden för att fira vårledigheten – så kallad "spring break".

Annons

Annons

Ett år efter det att coronaviruset stoppade lediga ungdomar från att fira "spring break" är festen tillbaka med besked i Miami Beach i Florida. Och den här gången tycks ovanligt många ha tagit sig till staden för att njuta av värmen och släppa loss efter månader av isolering på grund av covid-19.

Trots att vissa amerikanska universitet och högskolor har ställt in sina lov väntas studenter från omkring 200 skolor ta sig hit under ledighetsperioden, som sträcker sig från slutet av februari till mitten av april.

Festen har alltså redan pågått i veckor och eftersom omkring 13 procent av den amerikanska befolkningen har vaccinerat sig är känslan av att pandemin är under kontroll utbredd.

Covid är över, baby! skriker en man, insvept i USA:s flagga och med ansiktet målat som Jokern, i ett videoklipp som har publicerats i sociala medier.

Florida har registrerat över 2 miljoner fall av covid-19. Senator Ron DeSantis har beskrivit delstaten, som nyligen stod värd för sportfesten Super Bowl, som "frihetens oas" under pandemin och har stoppat lokala styren från att införa vissa virusrestriktioner. Hälsoexperter avråder dock från att mingla i stora folksamlingar, i synnerhet med tanke på spridningen av nya virusvarianter.

Våld och kaos

Många beskriver hur stämningen i Miami Beach påminner om en rockkonsert, med så stora folksamlingar att det inte längre går att se asfalten på trottoarer eller gräset på marken. Och de senaste dagarna har festen blivit allt mer okontrollerad med rapporter om våld, vandalism och allmänt kaos i ungdomarnas spår.

I lördags utropade Miami Beach nödläge och införde utegångsförbud från klockan 20 i South Beach, som är centrum för nattlivet. Vissa vägar stängs även av. Några hotell har meddelat att de slutar att sälja mat och dryck av oro för de anställdas säkerhet.

Det är helt enkelt för många som kommer hit utan avsikt att följa reglerna. Resultatet har blivit en nivå av kaos och oordning som vi inte klarar av att hantera, säger borgmästaren Dan Gelber till mediebolaget CNN.

Annons

Annons

"Kom inte hit"

Enligt Gelber har fler personer tagit sig till Miami Beach det här lovet än tidigare år. Han konstaterar att situationen har försämrats lite varje dag och att pandemin gör att staden står inför en ännu större utmaning.

Om du kommer hit för att du har varit instängd och vill släppa loss, och tror att allt är okej, snälla kom inte hit. Vi har extra poliser överallt, vi kommer att gripa människor och vi har redan gjort det, säger Gelber.
Om du kommer hit för att balla ur, åk någon annanstans. Vi vill inte ha er här.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!