Michelle Obama: Trump är en rasistisk president

USA:s tidigare första dam Michelle Obama. Arkivbild från ett videotal i augusti.
USA:s tidigare första dam Michelle Obama. Arkivbild från ett videotal i augusti.
USATT-AFP

Donald Trump är en "rasistisk" president vars strategi är att så rädsla, splittra och saluföra försåtliga konspirationsteorier som kommer att "förstöra" USA.

Annons

Annons

Budskapet kommer från Michelle Obama, hustru till USA:s tidigare president Barack Obama, som också var den första svarta personen på posten.

I en 24 minuter lång video, som producerats till stöd för Demokraternas presidentkandidat Joe Biden inför valet den 3 november, hävdar Michelle Obama att Trump och republikanerna på ett orättfärdigt sätt underblåser en "förödande rädsla" för svarta amerikaner.

Videon lades ut på Youtube på tisdagen.

"Moraliskt fel"

Det är en svår tid, en förvirrande tid och när människor hör dessa lögner och knäppa konspirationsteorier om och om och om igen, vet de till slut inte vad de ska tro, säger hon i videon efter att hon slagit fast att USA:s president Donald Trump är "riktigt, riktigt bra på att använda rädsla och sprida förvirring och lögner för att vinna".

Trumps inställning är "moraliskt fel", fortsätter USA:s förra första dam.

Och ja den är rasistisk. Men det betyder inte att den kan vara framgångsrik, slår hon fast och vädjar till de tittare som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta att tanka på människor som hon själv och hennes förfäder.

Annons

Annons

Förnekat rasism

Tre miljoner människor som ser ut som jag stred och dog och trälade som slavar och arbetare för att delta i byggandet av detta land. Rasism, rädsla och splittring är kraftfulla vapen. Och de kan förstöra en nation om vi inte tar itu med dem genast.

Donald Trump har under valrörelsen fokuserat på budskap om lag och ordning och att hårda tag krävs mot våldsamma protester. Han har förnekat att rasism förekommer inom poliskåren på en systematisk nivå.

Frågan om rasism fick ny aktualitet i samband med den protestvåg som svepte över världen efter att George Floyd, en 46-årig svart man, avlidit i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons